Inundaţii şi în Constanţa

Inundaţii şi în Constanţa

Prefectul Claudiu Palaz i-a convocat astăzi la Cernavodă pe toţi primarii localităţilor riverane Dunării din judeţul Constanţa, precum şi pe membrii Comandamentului judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Mai toate terenurile de pe malul Dunării, de la Ostrov la Harşova, sunt inundate şi în toate localităţile se lucrează pentru amplasarea unor diguri de protecţie din saci cu nisip şi pământ galben.   Nivelul a crescut cu 50 de centimetri

Apele fluviului au depăşit de mult cota de pericol, mii de hectare de păşune şi teren agricol şi sute de gospodării şi de grădini ale localnicilor sunt deja inundate, iar în unele localităţi apa a ajuns la temelia caselor. Dunărea s-a revărsat peste digul de protecţie lung de 5 km, care protejează comuna Topalu.

În ultimele zile, nivelul Dunării a crescut cu jumătate de metru, iar forţa curentului a spart pe alocuri digul şubrezit. Peste 300 de hectare de păşune din Topalu sunt inundate, animalele numai au unde să pască, iar pe strada principală a comunei se circulă cu barca.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile nu pot face mare lucru pentru că şi căile de acces în sat sunt inundate. Primarul Gheorghe Murat spune că totuşi situaţia nu este atat de gravă, „cum a fost în 2006, dar dacă Dunărea mai creşte cu 30 cm, suntem în pericol”. Drum judeţean închis

Alte 300 hectare de păşune şi teren agricol au fost inundate şi în Seimeni, patru case sunt ameninţate de nivelul crescut al fluviului. Primarul Lucian Blaj a anunţat că cea mai gravă situaţie este în satul Dunărea, unde fluviul „a atacat ” drumul judeţean. Consiliul Judeţean Constanţa a decis astăzi închiderea circulaţiei autovehiculelor pe DJ 223, care leagă toate localităţile de pe malul Dunării.

„Accesul pe acest segment de drum va fi permis numai pentru urgenţe. Accesul către localităţile Topalu, Capidava, Dunărea, Seimenii Mici şi Seiemenii Mari se va face pe drumurile comunale care leagă aceste localităţi de Stupina, Crucea, Băltăgeşti şi Siliştea”, anunţă autprităţile. Şi la Ostrov, fluviul a ajuns în buza caselor, dar primarul Nicolae Dragomir spune că populaţia a fost pusă în gardă şi că vor evacua oamenii dacă Dunărea mai creşte cu 25 cm.

La Cernavodă a fost inundată piaţa veche, dar se lucrează cu motopompe pentru evacuarea apei. La fel şi la Hârşova, unde pe lângă cele 14 gospodării inundate, sunt în pericol Căpitănia, liceul şi grădiniţa.

„Se lucrează peste tot la consolidarea şi supraanalţarea digurilor, se acţionează cu motopompe. Previziunile arată că în zilele următoare Dunărea va mai creşte cu 20 cm, sperăm să nu fie mai rău”, a declarat prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz. (Feri Predescu)