Verifică etanşeitatea îmbinărilor, spală-le de mâl şi revopseşte-le cel mult o dată la patru ani.
Pentru o bună funcţionare şi un aspect plăcut, caloriferele trebuie întreţinute corect. Cele mai importante operaţiuni de întreţinere a corpurilor de încălzire utilizate la clădirile tip bloc sunt: > îndepărtarea prafului care se depune pe ele; > verificarea etanşeităţii dopurilor, a îmbinărilor demontabile sau a robinetelor cu dublu reglaj pentru depistarea şi eliminarea imediată a scurgerilor de apă; > cel mult o dată la patru ani e necesară revopsirea caloriferelor din fontă sau a măştilor acestora; > remedierea fisurilor, a străpungerilor cauzate de coroziune sau a altor defecţiuni care provoacă scurgeri prin elementele corpului de încălzire; > spălarea caloriferelor şi îndepărtarea depunerilor de mâl.
Operaţiunile, în detaliu Îndepărtarea prafului prin aspirarea acestuia ori prin perierea cu ajutorul unei perii speciale este o operaţiune necesară datorită faptului că praful poate reduce difuzia de căldură, ceea ce obligă fixarea termostatului la o temperatură mai ridicată decât ar fi necesar în mod normal. Fiecare radiator trebuie prevăzut cu un robinet de golire montat la baza coloanelor. Acesta oferă posibilitatea golirii coloanelor în cazul apariţiei unor defecte, precum fisurarea elementelor de încălzire, conductelor şi armăturilor. Are, de asemenea, rolul de a elibera mai uşor aerul din conducte. Fii precaut însă, căci apa din calorifer este murdară şi ar putea stropi pereţii. Pentru a evita acest lucru, închide robinetul la primele semne când apa începe să curgă din calorifer. În cazul în care nu există robineţi de aerisire, aceştia trebuie montaţi în partea superioară a caloriferelor, în partea opusă turului, acolo unde se strânge aerul. Pentru creşterea eficienţei corpurilor de încălzire, dar şi pentru economisirea energiei termice se recomandă spălarea acestora. Astfel, caloriferele se demontează de pe poziţie şi se spală cu jet sub presiune sau prin turnarea de apă fierbinte de mai multe ori. În acest fel, se elimină depunerile de nisip şi nămol de la partea inferioară, apărute din pricina apei mizerabile care circulă în conducte şi a coroziunii instalaţiilor de încălzire. După efectuarea acestei operaţiuni, caloriferele se montează din nou pe poziţie. Vopsirea caloriferelor e o operaţiune necesară. Atenţie, straturile succesive de vopsea reduc eficienţa termică a caloriferului. De aceea, se recomandă înlăturarea vopselei vechi cu ajutorul substanţelor chimice decapante şi apoi revopsirea. Aplică vopseaua într-un strat uniform, vopsind de sus în jos. DARE INESTETICE Curgerea vopselei după aplicare Picăturile de vopsea ce se preling după aplicarea pe calorifer duc la realizarea unui strat neuniform. Iată care pot fi cauzele şi soluţiile acestora: > Ai aplicat o cantitate prea mare de vopsea la o singură pensulare.
> Ai vopsit într-un mediu excesiv de umed şi/sau în condiţii de ger sau ai folosit o vopsea prea diluată. > Dacă vopseaua în exces nu s-a uscat încă, întinde-o repede cu pensula sau trafaletul. În cazul în care aceasta s-a uscat, şmirgheluieşte-o şi apoi aplică din nou un strat de vopsea de calitate. Nu dilua vopseaua mai mult decât recomandă producătorii, evită să vopseşti în condiţii umede şi şmirgheluieşte mai întâi suprafeţele lucioase. Vopseaua trebuie aplicată conform recomandărilor în ceea ce priveşte consumul. ASPECT NEPLĂCUT „Ridarea“ stratului de vopsea Formarea unei pojghiţe de vopsea „ca o piele“ apare atunci când vopseaua nu s-a uscat încă. Cauzele pot ţine de aplicarea într-un strat prea subţire, în special dacă e vorba de vopsele alchidice sau pe bază de ulei, ori într-un mediu cu temperaturi ridicate/scăzute, ceea ce face ca vopseaua să se usuce mai rapid de sus în jos.
De asemenea, mediul cu umiditate excesivă sau vopsirea unei suprafeţe murdare ori lăcuite poate produce încreţirea stratului de vopsea. Soluţiile acestei probleme pot fi: răzuieşte şi şlefuieşte suprafeţele care trebuie vopsite, pentru a înlătura vopseaua încreţită. Dacă se aplică un strat primar de grund sau soluţie protectoare, lasă-l să se usuce bine, înainte de a trece la revopsirea suprafeţelor. Evită mediul cu temperatură şi umiditate ridicate.