Victor Ponta trece la seniori cu cateva scandaluri in bagaj.
Victor Ponta, castigatorul de anul acesta al trofeului „Zece pentru Romania” la categoria „Tineri politicieni” a reusit sa devina in patru ani una dintre cele mai controversate figuri ale vietii politice romanesti.
Ponta a debutat furtunos, in 2002, cand, in calitate de sef al Corpului de Control al premierului, a dat publicitatii un raport despre afacerile dubioase ale membrilor Consiliului General al Municipiului Bucuresti, interpretat la vremea respectiva ca o reglare de conturi intre pesedisti si Traian Basescu.
Raportul l-a propulsat in politica, insa i-a atasat si o „eticheta” de care se straduieste inca de atunci sa scape, aceea de pupil al lui Adrian Nastase. Primul „brand” adevarat al lui Ponta a fost insa cel de „micul Titulescu”, creatie tot a lui Nastase, care la o intrunire PSD l-a comparat pe acesta cu celebrul politician interbelic.
Prima victorie semnificativa a lui Ponta in PSD a fost detronarea „baronului de Gorj” Nicolae Mischie. Acesta, dupa ce s-a vazut incoltit de mai multe dosare penale, a fost nevoit sa se retraga din viata publica, „ajutat” si de o suspendare din partid. Dupa ce a castigat un fotoliu de deputat, in 2004, Victor Ponta a devenit unul dintre cei mai agresivi PSD-isti la adresa puterii „portocalii”.
El a luat insa o decizie controversata anul trecut, cand a acceptat sa-l apere in instanta pe afaceristul Ovidiu Tender, acuzat de spalare de bani si constituire de grup de crima organizata. Dupa o dezbatere publica in care a fost acuzat de incompatibilitate, Ponta s-a retras din proces.
Regrete
„Am gresit ca l-am aparat pe Tender”
EVZ: Cum arata o clasa de tineri politicieni care va are lider pe dumneavoastra? Victor Ponta: Daca va referiti la tinerii politicieni, eu zic ca arata foarte bine, pentru ca cel putin ceilalti noua sunt oameni pe care ii respect. Chiar cred ca fac cu totul un alt fel de politica. Nu stiu daca sunt cel mai bun dintre ei, dar ma incanta compania.
Ce inseamna ca faceti alta politica? Pana acum, generatia tinerilor politicieni a fost acuzata ca a preluat metehnele celor in varsta: coruptia, demagogia... Nu e asa. Eu nu cred ca vreunul dintre cei 10 e perceput corupt. Ne-am facut cunoscuti pentru faptul ca vorbim direct. Nu am nicio unitate de „boc” in mine. „Bocul” e unitatea de masura a demagogiei. Cei de pe lista avem intre 0 si 0,5 „boci”. Avem zero unitati de coruptie, si oamenii, asa cum ii vad eu, ne percep ca gandim altfel. Toti cei zece sustinem votul uninominal, am candidat in structurile interne intr-o competitie directa si avem o profesie. Fiecare are meseria lui. Eu am fost un procuror bun.
Probabil ca ati fost un procuror bun, dar dupa aceea v-ati transformat intr-un avocat care a aparat cazuri controversate, cum ar fi Tender.Da, chestia cu Tender a fost o greseala din partea mea si mi-o asum ca o greseala, insa, in acelasi timp, sunt mandru de faptul ca sunt avocat. Si avocatura e la fel de necesara ca si procuratura. In acelasi timp, in anul 2007, cand ne-am intors la vremea lui Ceausescu, la telefoane ascultate si dosare fabricate, se va duce o lupta apriga pentru a ne recastiga valorile justitiei.
De ce a fost o greseala sa-l aparati pe Tender?Din punctul de vedere al imaginii si a ceea ce au inteles oamenii. Oamenii nu au participat la proces ca sa vada ca acolo se incalcau niste drepturi fundamentale. Transmitandu-se mai departe, pentru mine, ca imagine, a fost o eroare. Nu e singura greseala pe care am facut-o, dar am fost capabil sa invat din ele.
Deci mai avem sansa sa va vedem la 12.00 noaptea alergand pe coridoarele tribunalului, aparand un personaj controversat?De cate ori voi considera ca e vorba de abuzuri, voi avea curajul sa o fac. Eu am fost si avocatul lui Marcel Tundrea, cel care a facut 12 ani de inchisoare pentru o crima pe care n-a comis-o. Mi se pare normal ca justitia sa fie altfel, chestia aia cu zeita legata la ochi sa functioneze la un moment dat in Romania.
„Nu as accepta bani de la oameni de afaceri liberali”
Acum ati fost desemnat cel mai bun tanar politician. Pentru a ajunge la un moment dat cel mai bun politician, asa cum presupun ca va doriti, o sa va trebuiasca bani de campanie. V-ati gandit cine o sa va sponsorizeze cariera?Eu cred in sistemul pe care il aplica partidele de stanga din Europa, care nu au fost sustinute de mari oameni de afaceri, ci au avut o finantare de masa. Au militanti si au posibilitatea sa stranga mai putini bani de la mai multi oameni.
Deci „sosonarii” sunt de baza...Nu, eu cred in militantii nostri. La partidele de dreapta se duc marii oameni de afaceri. La partidele de stanga ar trebui sa fie oameni care chiar cred in ceva.
Daca ati fi candidatul PSD la Primaria Capitalei, ati accepta o sponsorizare de la un om de afaceri liberal?Nu o sa fiu candidatul PSD la primarie, dar mi-as dori ca PSD sa aiba un candidat credibil si care sa vorbeasca corect romaneste. In al doilea rand, nu as accepta bani de la oameni de afaceri liberali sau cu o filosofie liberala, ci as folosi scheme de finantare corecte si transparente. Dar politica inseamna in ultimul rand bani.
Mai intai te gandesti ce vrei sa faci si cu cine vrei sa faci si apoi te gandesti la sursele de finantare. Cand o sa conduc eu o campanie electorala, fiti convinsa ca o sa fie cea mai transparenta, pentru ca eu raman procuror in structura mea. Inclusiv cand merg pe strada ma gandesc sa nu fac ceva ilegal.
Ierarhie
Clasament final la categoria „Tineri politicieni”
1. Victor Ponta 2. Mihai-Razvan Ungureanu 3. Cozmin Gusa 4. Anca Boagiu 5. Bogdan Olteanu 6. Cristian Boureanu 7. Codrut Seres 8. Elena Udrea 9. Lavinia Sandru 10. Daciana Sarbu
Reactii
Mircea Geoana presedintele PSD
"E un tanar de talent, care se implica in viata politica. Politica e un sport hipercompetititiv. Daca succesorul meu la sefia partidului va fi Victor Ponta sau altcineva ramane de vazut, dar eu cred ca mai am de stat cativa ani pe aici."
Cozmin Gusa castigatorul din 2006
"Desi am contestat puternic si cu argumente toata procedura de la „10 pentru Romania”, faptul ca Victor Ponta a castigat si m-a bucurat, si m-a determinat sa ma opresc din critici pentru a nu-i submina meritul."
Codrut Seres nominalizat in finala 2007
"Nu l-am cunoscut foarte indeaproape pe Victor Ponta, dar pot sa spun despre el ca e un tip foarte serios, muncitor si cred ca va ajunge departe. Il retin de pe vremea cand era seful Corpului de Control al primului- ministru."
Cristian Boureanu nominalizat in finala 2007
"Victor Ponta a avut o intrare atipica in politica romaneasca, direct la varf. Asta nu i-a adus simpatie, dar simpatia pe care a castigat-o in ultimul timp se datoreaza schimbarii vizibile de atitudine in actiunile sale politice."