Ziua în care dorințele se împlinesc. Sărbătoare mare în Postul Crăciunului

Ziua în care dorințele se împlinesc. Sărbătoare mare în Postul Crăciunului Sursa foto: Arhiva EVZ

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este ziua în care ne putem ruga pentru împlinirea tuturor dorințelor. Credincioșii trebuie să dea de pomană, iar fetele tinere își pot afla ursitul. Este, de asemenea, ziua care ne arată cum va fi iarna și dacă anul următor va fi unul bogat.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia (ceea ce se face văzută), cum mai este numită în termeni populari, este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului.

Această zi sfântă marchează Intrarea Maicii Domnului în Templul din ierusalim. Fecioara Maria avea trei ani când a fost adusă de părinții ei la templul în care a stat până la vârsta de 15 ani. Sfinții Ioachim și Ana care se rugaseră mult să aibă un copil au promis că dacă li se va implini această dorință, își vor închina pruncul lui Dumnezeu. Potrivit tradiției, cei care nu pot avea copii trebuie să se roage în această zi.

Noaptea minunilor

Potrivit scrierilor religioase, în noaptea de Vovidenie cerurile se deschid, animalele vorbesc pe înțelesul oamenilor, iar comorile ascunse pot fi descoperite. Se spune însă că toate aceste minuni pot fi văzute doar de cei buni și cu credință în Dumnezeu. Este ziua în care se spune că ne putem ruga pentru împlinirea tuturor dorințelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică se dau de pomană bucate de post. Acestea se împart copiilor și săracilor. De asemenea, este și dezlegare la pește. Tot potrivit tradiției se spune că în această zi este bine aprindem o lumânare pentru cei care a murit în condiții suspectă fără lumină la căpătâi, iar aceasta nu se va stinge niciodată.

Se mai spune că fetele care vor să-și afle ursitul trebuie să meargă la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în interior. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

Tot potrivit tradiției, 21 noiembrie este și ziua în care îşi intră în drepturi iarna. Se spune că dacă ninge în această zi, urmează o iarnă grea, dar anul care vine va fi unul bogat. Dacă cerul este senin, se anunță o vară secetoasă.

Rugăciune puternică

În această zi putem spune o rugăciune pentru implinirea dorințelor. „O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre.

Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare“.