Editura Evenimentul si Capital

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce înseamnă Florile Dalbe și bățul lui Moș Nicolae?

Preotul Zaharia o întâmpină pe Fecioara Maria, condusă la templu de părinții ei, Ioachim și Ana
Autor: | | 3 Comentarii | 4391 Vizualizari

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită pe 21 noiembrie, este unul dintre momentele esențiale din viața Fecioarei Maria: la vârsta de 3 ani, este dusă de părinții ei, Ioachim și Ana, la templu, pentru a fi închinată lui Dumnezeu.

Părinții Fecioarei îndeplineau astfel o promisiune sfântă, făcută în urmă cu patru ani. Ajunși la o vârstă înaintată, după cincizeci de ani de căsnicie, ei nu fuseseră binecuvântați cu copii. În societatea ebraică de atunci, lipsa copiilor era considerată un blestem din partea lui Dumnezeu, iar familia cu pricina era exclusă din viața comunității.

Însă Ioachim și Ana nu au deznădăjduit. Nici măcar atunci când jertfa lor (o pereche de porumbei sau un miel - pe care toti evreii o duceau la templu) a fost respinsă de Marele Preot Isahar, care l-a și certat pe Ioachim pentru îndrăzneala sa. Dar cei doi bătrâni au continuat să se roage fierbinte. Ei I-au promis lui Dumnezeu că, dacă le va dărui un copil, acesta Îi va fi închinat Lui. Nu s-au oprit, nu au deznădăjduit, nici nu L-au acuzat pe Dumnezeu de ingratitudine sau nedreptate. Nici prin cap nu le-a trecut vreodată ideea că ar putea fi prea bătrâni, biologic, pentru a zămisli. Ei știau ceea ce omul de astăzi uită, și anume că Dumnezeu este mai puternic decât legile naturii, pe care El le-a creat.

Într-o bună zi, Arhanghelul Gavriil îi anunță că rugăciunile le-au fost ascultate. (Același arhanghel îi va aduce Mariei Bunavestire a Nașterii Mântuitorului. Și tot Gavriil o va vesti despre apropierea Adormirii și a reîntâlnirii cu Fiul.) Spre uriașa surpriză a locuitorilor Nazaretului, bătrâna Ana a rămas grea și, după nouă luni, pe 8 septembrie, a născut o fetiță. Pe Maria. Când fetița a împlinit trei ani, a venit și momentul îndeplinirii făgăduielii către Dumnezeu. Ioachim și Ana, împreună cu micuța Maria, pleacă la drum spre Ierusalim, la Templul lui Solomon, însoțiți de un întreg alai de rude și cunoscuți. Era vorba de un drum lung de circa o sută de kilometri.

Când au ajuns, au fost întâmpinați de preoții Templului și de un grup de copii. Maria s-a desprins din mâna părinților săi și a început să urce singură cele 15 trepte ale Templului. Sus, a fost primită de Proorocul Zaharia, care era preot și tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta a condus-o în locul cel mai sacru din Templu, numit Sfânta Sfintelor, o preînchipuire a Altarului din bisericile noastre. Acolo, unde doar arhiereul intra, și numai o dată pe an, copila a primit un loc de ședere.

Fecioara, primindu-l pe Prunc în pântece, avea să devină ea însăși Sfânta Sfintelor, Biserică Vie. Ioachim și Ana au vizitat-o ades, vreme de șapte ani, până s-au mutat la cele veșnice. Maria, rămasă orfană la vârsta de zece ani, a mai locuit în Templu până a împlinit vârsta de 15 ani, când a fost logodită cu Dreptul Iosif.

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI