Intră în vigoare de azi, 5 aprilie! Veşti uriaşe pentru aceşti români. Vor avea mai multe drepturi

Parlament Sursa: Arhiva EVZ

Perioada în care o persoană fizică autorizată (PFA) desfășoară activități economice va fi considerată vechime în muncă sau în specialitate. Parlamentul a adoptat un proiect de lege în acest sens care urmează să fie transmis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. Condiția impusă este ca forma prevederilor PFA-ului să aibă toate taxele, contribuțiile și impozitele legale achitate la zi.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 5 aprilie, un proiect de lege în favoarea celor care activează ca persoane fizice autorizate. Conform actului normativ, perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice va constitui vechime în muncă sau în specialitate. Condiția impusă pentru aceasta este ca PFA-ul să-și fi achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale către stat.

Actul normativ va merge spre promulgare la președintele României, Klaus Iohannis. Dacă nu vor exista contestații la CCR sau dacă acesta nu-l va retrimite în Parlament, va fi publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.

Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților cu un număr de 268 voturi „pentru” şi 11 abţineri.

Actul normativ care a fost adoptat are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Astfel se introduce un articol nou ce clarifică aceste aspecte.

Sursa: Arhivă EVZ

Ce prevede actul normativ adoptat de Camera deputaților

A fost introdus un nou articol, art. 181, în sensul de recunoaştere a activităţii economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA ca fiind vechime în muncă. Și, după caz, aceasta va fi considerată vechime în specialitate.

„Perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiţii: a) activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv; b) este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii”, prevede proiectul care a fost adoptat de Camera Deputaților.

De asemenea, vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale. Nu va fi luată în considerare la calcularea vechimii, perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.