Intră în vigoare de astăzi, 5 aprilie! Revoluție la taxe şi impozite! Toţi românii trebuie să ştie

Sursa: Arhiva EVZ

Un nou proiectul de lege a fost adoptat marți, 5 aprilie, în Parlamentul României. În Camera Deputaților a fost adoptată legea în care toate instituțiile de stat și autoritățile publice vor fi obligate să accepte plata online cu cardul a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi amenzilor.

Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, instituțiile și autoritățile publice vor fi obligate să introducă plata online cu cardul, se arată într-un proiect de lege adoptat marți în Camera Deputaților. Textul proiectului de lege prevede plăți online a taxelor, impozitelor și amenzilor.

Vor dispărea cozilor de la ghișee

Cu 269 voturi pentru, unul împotrivă şi patru abţineri începe modernizarea sistemului de plăţi publice în avantajul cetățenilor României care, se presupune, că vor scăpa de acele cozi interminabile pe la diverse ghișee.

Un număr de 269 de deputați au votat pentru adoptarea acestei legi, unul a fost împotrivă și s-au înregistrat 4 abțineri. Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile şi autorităţile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, care încasează impozite, taxe, contribuţii, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi, tarife, alte obligaţii de plată şi sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS, cât şi prin aplicaţii care facilitează acceptarea plăţilor electronice, prevede proiectul adoptat.

Operatorii economici, obligați să lucreze cu POS

Agenții economici care desfășoară activități de comerț cu ridicata și cu amănuntul și care au o cifră de afaceri mai mare de 50.000 de euro vor fi obligați să accepte cardurile ca mijloc de plată prin intermediul unui dispozitiv de tip POS precum și prin aplicații care facilitează acceptarea plăților electronice.

Obligaţia de acceptare de către aceste persoane juridice a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, se naşte începând cu trimestrul următor celui în care încasările au depăşit pragul de 50.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de BNR în ultima zi a anului precedent, se mai arată în proiect.

Doar 6 luni au la dispoziție să implementeze noile reguli

Instituțiile publice și comercianții au obligația să implementeze sistemul electornic de plată la distanță în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a noului proiect de lege. În cazul scăderii cifrei de afaceri timp de doi ani, măsurile nu mai sunt obligatorii.

Excepție fac entitățile care au puncte de încasare situate în zone care nu sunt deservite de rețelele de comunicații electronice. Acestea au obligația ca în decurs de 12 luni de la data la care zona în care se află va fi deservită de rețele de comunicații, să adopte noile cerințe.

După intrarea în vigoare a noilor prevederi, instuțiile publice vor fi nevoite să prevadă în bugetele proprii și cheltuieli cu administrarea și operarea terminalelor de plată sau a programelor informatice și aplicațiilor de gestionare a sistemelor electronice moderne de plată la distanță, informează Agerpres.