Într-un județ din România, numărul pensionarilor l-a depășit pe cel al angajaților

Într-un județ din România, numărul pensionarilor l-a depășit pe cel al angajațilorPensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

România se confruntă cu un fenomen de îmbătrânire din ce în ce mai accentuat, conform statisticilor oficiale. Numărul pensionarilor este în creștere, iar în 2030, estimează experții, numărul pensionarilor îl va depăși pe cel al lucrătorilor activi, la nivelul României. De altfel, în județul Gorj acest lucru se întâmplă deja. Sunt mai mulți pensionari decât lucrători în activitate.

În județul Gorj, numărul lucrătorilor aflați în activitate a fost depășit de cel al pensionarilor, iar trendul se va menține și în perioada următoare. Urmează câteva sute, dacă nu chiar câteva mii de persoane care urmează să-și încheie relațiile de muncă și să se retragă la pensie. În special este vorba despre angajați care își desfășoară activitatea în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Pe trimestrul I al anului 2023, în județul Gorj au fost înregistrați 80.045 de pensionari, cu 1,6% mai mulți decât în trimestrul I al anului precedent, 2022, când au fost luate în evidență 78.806 persoane.

Pe de altă parte, efectivul salariaților care activau la nivelul judeţului Gorj, la sfârşitul lunii aprilie 2023, a fost de 78.864 persoane, în creştere cu 47 persoane faţă de luna precedentă.

Pensia medie a fost de 2.338 lei, județul Gorj fiind pe locul 4 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, cu 335 lei mai mult faţă de pensia medie la nivel naţional, cu 16,4% mai mult faţă de perioada similară din anul precedent (2.009 lei).

Sistemul de pensii se îndreaptă spre colaps

Situația din județul Gorj nu este întâmplătoare, în condițiile în care specialiștii în politici sociale au avertizat de mai mult timp că sistemul public de pensii se îndreaptă spre colaps. Conform estimărilor, în anul 2030, când vor ieși la pensie cei născuți în perioada 1967 – 1969, numărul pensionarilor îl va depăși pe cel al lucrătorilor în activitate în toată țara.

Pe cale de consecință, au atras atenția specialiștii, sistemul public de pensii va intra în declin, iar acest lucru va avea consecințe asupra sumelor pe care le vor primi cei retrași din activitate.

De altfel, în România, conform calculelor făcute de analiști, un pensionar primește doar 55 – 60% din sumele cu care contribuie la bugetul de pensii pe parcursul vieții active. Pentru a-și recupera contribuțiile făcute, de-a lungul celor 35 ani, e nevoie de o speranță de viață de 88 ani. Adică cu 14 ani mai mult decât durata medie de viață în România.

Ne puteți urmări și pe Google News