Intoleranța la gluten. Primele simptome și ce trebuie să eviți în alimentație

Sursa: arhiva EVZ

Intoleranța la gluten este denumită boala celiacă. Deși se estimează că la nivel mondial afectează o persoană din 200, din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu această boală. Specialiștii trag un semnal de alarmă ași ne prezintă simptomele pe care le are o persoană care suferă de intoleranță la gluten.

Consumul de grâu, secară, orz și ovăz, cereale cu gluten, poate fi extrem de periculos în cazul persoanelor care au intoleranță. Acestea pot duce la distrugerea mucoasei intestinale, dar și la asimilarea incompletă a nutrienților din alimente.

Simptomele care pot anunța intoleranța la gluten sunt durerile abdominale, constipație sau diareea, însă putem întâlni și semne mai puțin obișnuite, precum anemie, tulburări menstruale, oboseală prelungită sau dermatită.

Intoleranța la gluten, numită celiacă, apare pe fond genetic, iar testele disponibile la ora actuală în România permit depistarea predispoziției.

„Există anumite situații în care testele sunt indicate. În familiile cu istoric pentru boala celiacă, testarea celorlalți membri, cu sau fără simptome, este necesară cu scopul de a exclude sau confirma prezența predispoziției genetice pentru boala celiacă, predispoziția genetică fiind un factor necesar pentru apariția bolii. Fără factorul genetic predispozant este imposibil să dezvolți boala în viitor”, afirmă dr. Cristina Ailenei, potrivit doctorulzilei.ro.

Specialiștii vorbesc și despre persoanele predispuse la intoleranța la gluten. Printre aceștia se află persoanele cu tiroidă sau hepatită autoimună. Pe listă se află și persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1, sindromul Down, sindromul Williams sau sindromul Turner.

„Boala celiacă netratată duce la complicații severe pe termen lung precum malnutriția, boli autoimune al ficatului, neuropatie periferică, tumori intestinale maligne.

Dieta fără gluten este singura terapie disponibilă și eficientă ce duce la normalizarea parametrilor serologici și la o remisie totală a semnelor clinice. Boala celiacă este mai des întâlnită la femei decât la bărbați”, conchide dr. Cristina Ailenei, de la Genetic Center.

Sfaturile medicilor pentru persoanele care au intoleranță la gluten

Ce trebuie să eviți:

  • alimentele obținute din cereale precum grâu, secară, tărâțe, bulgur, orz, ovăz; pâine, paste, crutoane, biscuiți, prăjituri, etc;
  • băuturile pe bază de orz și malț, berea și alte băuturi alcoolice;
  • unele alimente procesate: conserve cu supă și carne, sosuri pentru salate, sosul de soia, mixurile de condimente, înghețată, batoanele de ciocolată, cafeaua instant, ketchupul, muștarul;
  • carnea preparată pane;
  • amidon, coloranți artificiali și praf de copt;
  • lactatele care conțin lactoza. Pacienții cu boala celiacă netratată sunt deseori intoleranți la lactoză.

Ce este recomandat să ai inclus în dietă:

  • produse din carne, pește, neprocesate, chiar congelate sau la conservă, însă fără sosuri;
  • produse lactate fără lactoză;
  • ouă;
  • fructe și legume proaspete, congelate sau conservate, fără sosuri, sucuri de fructe, nuci;
  • cereale și pseudocereale: amaranth, hrisca, porumb, linte, psyllium, quinoa, orez, soia, tapioca, mei;
  • produse de panificație din făină de porumb, făină de soia, făină de linte, de orez, de hrișcă, de mei, de amaranth, de castane;
  • paste, noodles și tăiței fără gluten;
  • pasta de tomate, tahini, gem, miere, sirop de arțar, cacao, toate tipurile de oțet fără malț, unele sosuri pentru salate, chipsuri din porumb, floricele, ceai, cafea, vin;
  • amidon din porumb, cartofi sau tapioca.