CFR Cluj a câștigat Cupa României, cel de-al doilea trofeu ca importanță din fotbalul românesc. Ardelenii s-au impus într-o finală intensă, disputată contra echipei Dinamo, scor 2-2, 5-4 după executarea loviturilor de departajare.

Partida disputată pe „Arena Națională” a început marți, s-a terminat miercuri și a avut o puternică doză emoțională. Mare parte din evenimentele petrecute pe cel mai mare stadion al țării l-au avut în centru pe Patrick Ekeng, jucătorul care a dispărut fulgerător, în timpul meciului Dinamo – FC Viitorul.Rotariu a dat greș la penalty-uri

Pe teren, însă, n-a fost loc de sentimentalisme. Dinamoviștii și-au dorit să câștige trofeul, pentru a-l dedica fostului mijlocaș camerunez și păreau să reușească acest lucru. Lucurile au mers perfect pentru „câini”, după primele 45 de minute, iar golurile lui Gnohere (23 – penalty) şi Bicfalvi (35) păreau că vor asigura succesul.


CFR Cluj a câștigat de patru ori Cupa României, în 2008, 2009, 2010 și 2016


Însă, „feroviarii” au egalat în actul secund, prin Ruiz (48) și Cristian Lopes (89), și au dus meciul în prelungiri. După timpul suplimentar, a urmat loteria penalty-urilor, acolo unde Dorin Rotariu a ratat, iar Ruiz a punctat decisiv.

CFR Cluj a revenit astfel în prim-planul fotbalului românesc, după o pauză de patru ani. Ultima dată, ardelenii câștigaseră campionatul intern în 2012. Totuși, bucuria ardelenilor nu este întregită și de o participare în cupele europene. Din cauza stării de insolvență, „feroviarii” nu vor lua startul în sezonul viitor al Ligii Europa.

„Supărați și triști suntem de vreo zece zile”

De partea cealaltă, starea de mâhnire a dinamoviștilor s-a prelungit și după jocul cu CFR.

„Noi supărați și triști suntem de vreo zece zile. Acum suntem supărați pentru că am pierdut un meci pe care l-am avut în mână. În prelungiri am avut probleme musculare și îi înțeleg pe jucători, chiar îi felicit pentru felul cum au jucat acest meci. Nu e ușor, pentru că se știe ce s-a întâmplat (n.r.-dispariția lui Patrick Ekeng)”, a spus Mircea Rednic, care este pe picior de plecare de la gruparea din Ștefan cel Mare.

Coregrafie copleșitoare, în memoria lui Patrick Ekeng

Aproximativ 40.000 de fani dinamoviști au umplut „Arena Națională” la finala Cupei României.

„Vei rămâne unul dintre îngerii noștri”

Coregrafia dedicată lui Patrick Ekeng a fost impresionantă, fostul mijlocaș fiind evocat la începutul jocului, atunci când s-a ținut un moment de reculegere, dar și în minutele 14 (numărul de pe tricou) și 69 (atunci când fotbalistul s-a prăbușit pe gazon).„Bon Voyage Patrick” și „Ai murit purtând culorile alb-roșii, Vei rămâne unul dintre îngerii noștri”, au fost două dintre mesajele ultrașilor dinamoviști. Oficialii clujenilor au spus că la mormântul lui Ekeng va ajunge o replică a trofeului Cupei României.

„Am jucat pe un stadion de Champions League în fața lui Dinamo. Sunt invidios că au o asemenea galerie. A fost ca un meci de Liga Campionilor. Mă bucur că am reușit până la urmă să câștigăm acest trofeu. Ne vom ține de cuvânt și vom trimite trofeul în Camerun, acasă la Ekeng. Măcar o replică”, a spus președintele Iuliu Mur