Interzis la slujbe 30 de zile. Un fost coleg dezvăluie că Pomohaci i-a făcut și lui avansuri: „A venit spre mine și mi-a zis să-i dau un clonț”
- Mihai Şoica
- 27 iunie 2017, 00:00
Preotul Cristian Pomohaci, care este acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un minor, nu va mai avea voie să oficieze niciun fel de slujbă bisericească timp de 30 de zile şi va trebui să aducă dovezi pentru demontarea acuzaţiilor care i se aduc, decizia fiind luată, ieri, de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia
Părintele ne-a oferit câteva lămuriri, însă, după cum prevăd regulamentele noastre bisericeşti, părintele a fost oprit de la slujirea Sfintelor Taine şi a tuturor slujbelor bisericeşti pe o perioadă de 30 de zile, timp în care trebuie să aducă argumente pentru dezvinovăţirea sa”, a declarat Consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, pr. Eugen Moldovan. Potrivit acestuia, Pomohaci a negat toate acuzaţiile care i se aduc, dar nu a putut oferi dovezi care să îl dezincrimineze. El a dat explicaţii şi în faţa IPS Irineu.
„Am fost și acasă la el”
Celebrul preot cântăreț, Cristian Pomohaci, este acuzat că a făcut avansuri sexuale unui tânăr de 17 ani şi i-ar fi propus să întreţină raporturi sexuale în schimbul promisiunii unor sume de bani, după cum reiese din niște înregistrări publicate de presă la sfârșitul lunii trecute. Între timp, numărul celor care rup tăcerea în cazul lui Pomohaci crește. Reporterul EVZ a stat de vorbă cu un preot ortodox care a povestit că și lui, preotul Cristian Pomohaci i-a făcut avansuri. „Eram student la seminarul din Cluj. Era vară și la un moment dat părintele Cristian Pomohaci a venit spre mine și mi-a zis să-i dau un clonț. Eram tânăr și nu am știut ce înseamnă asta. Și am întrebat: ce să vă dau? Și el a repetat: un clonț. Adică să-l sărut pe gură”, a spus preotul al cărui nume nu îl vom face public. Preotul clujean mai spune că i-a respins avansul lui Pomohaci și că era de notorietate în cadrul Episcopiei Clujului de obiceiurile pe care acesta le avea. „Am fost și la el acasă. Avea casă undeva în centrul Clujului, în Piața Ștefan cel Mare. Apartamentul era foarte mare. Un etaj întreg. Dar după ce l-am respins cu duritate, nu a mai încercat din nou”, spune preotul.
Pedepsit de un episcop, lăudat de altul
Pomohaci este preot paroh în satul Moșuni, județul Mureș, și se supune canonic arhiepiscopului de Alba, ÎPS Irineu, care la rândul lui se supune lui ÎPS Streza, mitropolitul Ardealului. Preotul a fost pedepsit de mai multe ori în ultimii ani chiar și cu „exilul” la mănăstire sau oprirea temporară de la slujire, pentru desele abateri care au constat în neascultarea episcopului. În tot cest timp, Pomohaci era premiat în mitropolia vecină, cea a Clujului. În data de 11 aprilie 2016, acesta primea cu o diplomă de aleasă prețuire „pentru rodnica activitate pusă în slujba Bisericii și a societății”, semnată de ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, care nu se află în cele mai bune relații cu ceilalți doi ierarhi, ÎPS Streza și IPS Irineu. ÎPS Andrei a refuzat să comenteze situația.
„Să-și mântuiască sufletul”
„Toată casa are-o cruce”, este una dintre melodiile cântate de Cristian Pomohaci, pe la nunți sau pe la botezuri. Dincolo de orice interpretare, titlul cântecului este unul semnificativ.
Fosta soție a lui Pomohaci, Ileana Matuș, s-a referit într-o emisiune de televiziune la un mare secret pe care preotul îl duce cu el, fără a-l dezvălui. „Să fie sănătos și să-l ajute Dumnezeu să-și mântuiască sufletul”, a spus Matuș. Oricât a fost rugată să spună de ce sufletul lui Pomohaci ar trebui să se mântuiască, femeia a refuzat dea alte detalii. Apropiații celor doi susțin că fosta soție știa de „pasiunea” preotului Pomohaci și de aceea a vrut să rupă căsătoria cât mai repede și să-și refacă viața. Ileana Matuș și Cristian Pomohaci au fost căsătoriți până în anul 2005, când au divorțat prin acordul părților.
Dosar penal pentru racolare de minor în scop sexual
Polițiștii de la IPJ Mureș au demarat cercetări într-un dosar penal deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, care vizează infracțiunea de racolare de minori în scopuri sexuale. De asemenea, Direcția pentru Protecția Copilului Mureș a confirmat faptul că preotul Cristian Pomohaci nu figurează în evidențele persoanelor care au adoptat copii, deși acesta spunea într-un interviu că are patru copii înfiați. „Doar unul e adoptat cu acte în regulă - formalităţile au durat opt ani -, însă toţi au crescut efectiv cu noi”, spunea Pomohaci. Ieri, când a ajuns la sediul Arhiepiscopiei din Alba Iulia, acesta a fost primit cu aplauze de către peste 300 de susţinători.