Campaniile din 2009 vor fi un mare test pentru partide. După declanşarea procedurii de deficit excesiv, UE ne are în vizor.
Premieră în politica autohtonă: anul acesta, avem toate şansele să vedem două campanii electorale fără „pomenile” de rigoare. Aceasta deoarece Comisia Europeană va sta cu ochii pe noi ca pe butelie, ca nu cumva, exagerând cu cheltuielile de campanie, să depăşim ţinta de deficit bugetar convenită în negocierile cu FMI şi UE pentru obţinerea împrumutului extern de 20 de miliarde de euro.
Comisia Europeană (CE) va declanşa procedura de deficit excesiv şi împotriva României. Joaquin Almunia, comisarul european pentru economie şi politică monetară, a anunţat, ieri, că vor fi luate măsuri disciplinare pentru depăşirea pragului deficitului bugetar de 3% din PIB, stipulat de legislaţia europeană, împotriva României, Maltei, Poloniei, Lituaniei şi Letoniei, informează Reuters. Declanşarea procedurii de deficit excesiv împotriva României se referă la anul trecut, când deficitul bugetar s-a cifrat la 5,4% din PIB.
În replică, Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor, a declarat că „actualul guvern a făcut deja paşi importanţi pentru remedierea dezechilibrului fiscal”, menţionând bugetul pentru 2009 şi rectificarea ulterioară, care au drept scop „ajustarea veniturilor şi cheltuielilor bugetare în vederea încadrării în ţinta de 4,6% din PIB”. Potrivit oficialului, vom reuşi să ne încadrăm într-un deficit bugetar de 3% în 2011. Deficite bugetare de criză În opinia analistului economic Aurelian Dochia, decizia CE „nu e ceva foarte grav, este o măsură de prevenire a destabilizării economice. Mai ales pe timp de criză, când multe state se confruntă cu această problemă, lucrurile sunt flexibile şi se pot discuta”. Analistul economic Ilie Şerbănescu este mai dur şi îi acuză pe reprezentanţii CE „de demagogie: pe de o parte negociezi şi admiţi deficit de 4,6% din PIB, iar pe de altă parte îi dai în cap cu procedura de deficit excesiv”. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, referitor la anunţul lui Almunia, că bugetul de stat are dificultăţi să asigure cheltuielile la care s-a angajat şi că Finanţele se împrumută frecvent pentru a le acoperi. În opinia sa, această „realitate crudă şi dureroasă” poate avea relevanţă pentru profesori, magistraţi şi funcţionari publici, care fac presiuni asupra bugetului de stat. EUROPA ÎN RECESIUNE
Prognoza UE a primăverii, mai rece decât cea a iernii Efectele crizei financiare, care se face tot mai simţită în Uniunea Europeană, au redesenat proiecţiile macroeconomice ale Comisiei Europene (CE). Astfel, în numai patru luni, din ianuarie până în mai, previziunile CE s-au înrăutăţit vizibil atât pentru România, cât şi pentru întregul spaţiu european.
Trebuie remarcat faptul că, după negocierile României cu FMI şi Comisia Europeană pentru obţinerea împrumutului extern, noile estimări ale CE privind evoluţia ţării noastre sunt foarte apropiate de cele publicate, săptămâna trecută, de Comisia Naţională de Prog noză.
Dacă, în ianuarie, specialiştii CE estimau pentru ţara noastră o creştere economică de 1,75% pentru 2009 şi de 2,5% pentru 2010, documentele publicate ieri indică un tablou mult mai sumbru: recesiune de -4% anul acesta, urmată de o stagnare a economiei anul viitor. Potrivit CE, motivul principal îl reprezintă scăderea consumului populaţiei, cauzată de reducerea ritmului de creştere a veniturilor angajaţilor şi de condiţiile nefavorabile de creditare. Previziunile pentru deficitul bu getar de anul acesta sunt revizuite în favoarea noastră, de la 7,5% din PIB, în ianuarie, la 5,1% din PIB în prezent.
„Bugetul adoptat pentru 2009 conţine câteva măsuri de reducere a deficitului, printre care îngheţarea salariilor şi reducerea bonusurilor în sectorul de stat, tăierea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii, limitarea creşterii pensiilor, o creştere de 3,3 pun cte procentuale a contribuţiilor sociale şi o devansare a programului de creştere a accizelor”, se arată în documentul citat. Mai săraci, dar mai competitivi
În opinia CE, inflaţia din România se va diminua în 2009 şi 2010, ca urmare a creşterii mai lente a salariilor şi a preţurilor mici la materiile prime. „Deprecierea monedei naţionale din primele luni ale anului, corelată cu scăderea presiunilor salariale vor contribui la creşterea competitivităţii internaţionale a României”, se men ţionează în raport.
Conform previziunilor Comisiei, PIB-ul UE va scădea cu 4% anul acesta şi va ajunge la stabilitate în 2010. Principalele cauze ale recesiunii sunt agravarea crizei financiare, scăderea comerţului internaţional şi scăderile din sectorul imobiliar, care afectează puternic unele economii.
PERICOL Riscăm să pierdem fonduri UE
Cel mai mare risc pe care îl presupune declanşarea procedurii de deficit excesiv împotriva României este reducerea fondurilor europene, începând cu 1 ianuarie 2010. Însă numai în cazul în care nu vom lua măsurile convenite cu Consiliul Europei pentru reducerea deficitului, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Această procedură presupune ca forurile europene să monitorizeze cu atenţie politicile bugetare ale guvernului nostru, precum şi măsurile pe care acesta le ia pentru redresare. Dacă România îşi îndeplineşte angajamentele luate pentru diminuarea deficitului, suspendarea este ridicată şi fondurile europene vor putea intra fără probleme. Spre deosebire de statele din zona euro vizate de această procedură, România nu riscă sancţiuni financiare şi nici amenzi.
EFECTUL CRIZEI
Cum au fost revizuite estimările UE şi ale Guvernului României