Interviu exploziv: Lukașenko a recunoscut tot! Bătăi aplicate protestatarilor pașnici. Ce a spus despre migranți înspăimântă UE

Interviu exploziv: Lukașenko a recunoscut tot! Bătăi aplicate protestatarilor pașnici. Ce a spus despre migranți înspăimântă UE sursă: arhivă

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a recunoscut într-un interviu că este „absolut posibil” ca forțele sale să fi ajutat migranții să treacă granița în Polonia, însă a negat că au fost invitați să facă un astfel de demers. Poziția șefului statului vine în contextul în care mii de migranți, în mare parte din Orientul Mijlociu, încearcă de luni de zile să intre în Uniunea Europeană prin Belarus. 

UE susține că Lukașenko a orchestrat criza de la granița cu Polonia, Lituania și Letonia din ultimele luni, ca represalii la sancțiunile impuse Belarusului pentru reprimarea brutală a opozanților care au participat la proteste în masă după alegerile din august 2020. Oficialii de la Bruxelles l-au acuzat că a adoptat o „abordare inumană, de tip gangster”.

Cel puțin 2.000 de migranți au fost blocați în taberele de lângă granița Belarusului cu Polonia, până când au fost în cele din urmă mutați în această săptămână într-un depozit logistic din apropiere.

Lukașenko: „Dacă migranții vor continua să vină, nu-i voi opri”

Se estimează că aproximativ 5.000 de migranți au rămas în Belarus, deși sute de persoane s-au întors joi în nordul kurd al Irakului cu un zbor de repatriere.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi suntem slavi. Avem inimi. Trupele noastre știu că migrații se îndreaptă spre Germania. Poate că cineva i-a ajutat. Nici măcar nu mă voi uita la asta”, a declarat Alexandr Lukașenko într-un interviu în care a comentat criza migranților.

Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite ale Americii l-au acuzat pe liderul belarus că i-a ademenit pe migranți la graniță, promițându-le în mod fals că vor intra ușor în UE. Președintele Lukașenko a negat acuzațiile aduse.

„Le-am spus [celor de la Bruxelles] că nu voi reține migranții la graniță și dacă vor continua să vină de acum încolo tot nu-i voi opri, pentru că nu vin în țara mea, ci în teritoriul vostru”, a reacționat președintele belarus.

„Dar nu eu i-am invitat aici. Și, ca să fiu sincer, nu vreau ca ei să treacă prin Belarus”, a adăugat Alexandr Lukașenko.

Președintele Belarusului recunoaște oficial că protestatarii pașnici au fost bătuți

Alexandr Lukașenko se află la putere din 1994, însă realegerea sa ca președinte anul trecut a fost discreditată pe scară largă de Occident și nu a fost recunoscută de UE.

Mii de protestatari și activiști ai opoziției au fost reținuți, iar liderul opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a fost forțată să părăsească Belarusul după ce și-a revendicat victoria. Echipa ei a criticat BBC pentru interviul de vineri, pe care l-a descris ca fiind „o luare de cuvânt unui dictator”.

În interviul de la palatul prezidențial, BBC l-a întrebat pe liderul belarus despre bătăile aplicate protestatarilor pașnici și apoi au încercat să-i înmâneze o înregistrare video în care apăreau persoane care ieșeau dintr-un centru de detenție notoriu din Minsk cu răni provocate de tortură.

„Bine, bine, bine. Recunosc, recunosc”, a spus el. „Oamenii au fost bătuți în centrul de detenție Okrestina. Dar au fost și polițiști bătuți și nu ați arătat acest lucru”, a mai precizat președintele Belarusului.

El a mai fost întrebat despre modul în care a procedat pentru a distruge societatea civilă, inclusiv prin închiderea a 270 de organizații neguvernamentale începând cu luna iulie.

„Vom masacra toate gunoaiele pe care voi [Occidentul] le-ați finanțat. Oh, sunteți supărați că v-am distrus toate structurile! ONG-urile voastre, oricare ar fi ele, pe care le-ați plătit”, a răspuns Alexandr Lukașenko.