"CONSILIERUL": Actuala criză politică a fost generată de Liviu Dragnea. Sorin Grindeanu i-a surprins pe toți. Victor Ponta a învățat foarte bine cum este să fii manipulat de serviciile de informații. INTERVIU

"CONSILIERUL": Actuala criză politică a fost generată de Liviu Dragnea. Sorin Grindeanu i-a surprins pe toți. Victor Ponta a învățat foarte bine cum este să fii manipulat de serviciile de informații. INTERVIU

Consilierul. Acesta este numele de cod pe care am decis să-l dau interlocutorului meu. Este un personaj interesant, care a fost consilierul din umbră al unui șef de serviciu de informați și al cel puțin unui președinte de stat, a gravitat în ultimii 25 de ani în jurul celor mai importante cercuri de putere din România. Este un om care cunoaște mecanismele intime ale actului de guvernare. A acceptat, pentru prima dată, să dea un interviu, sub rezerva anonimatului. Vrea să-și expună ideile fără a intra într-o dezbatere publică. Am acceptat condițiile lui pentru că ideile ni s-au părut interesante. Astăzi publicăm prima parte, fiind legată de actualitate.

Dan Andronic: Operațiunea "Noi suntem Statul" așa cum am descris-o în Evenimentul Zilei în cele peste 20 de episoade, vi se pare este o creație jurnalistică sau reflectă o realitate? Sunteți un personaj care a gravitat în postura de consilier pe lângă șefi de servicii de informații și președinți ai României, neavând un profil public foarte cunoscut. Dar în mod cert puteți aprecia realitatea construcției unui stat paralel. "Noi suntem Statul!" există în realitate?

Consilierul: Nefiind o creație la care am participat nu o pot argumenta. Urmărind însă cu atenție ceea ce ați scris vă pot spune ce gânduri am avut. Inițial, te-am privit ca pe unul care s-a supărat pe vechea echipă din care a facut parte și a vrut pur și simplu să atragă atenția că se pot dezvălui și afla multe. Sincer asta am crezut. Apoi, am înteles că este o creație jurnalistică, sau mai bine spus o atitudine jurnalistică a unui ziarist care are acces la surse de primă mărime, poate reflecta o realitate și mai ales poate declanșa o discuție pubică majoră pe un subiect extrem de sensibil. Este o realitate!

Dan Andronic: Sunteți modest. Eu vă consider unul din inițatorii acestei operațiuni, poate altfel argumentată, dar să rămânem la actualitate. Asistăm la o criză politică extrem de ciudată. Face parte dintr-un plan elaborat sau este rodul imaginației politice a lui Victor Ponta și a lui Liviu Dragnea?

Ne puteți urmări și pe Google News

Consilierul: Dacă face parte dintr-un plan, nu știu. Oricum, dacă da, planul e ridicol, definit mai degrabă de prostie decât de înteligență. în fapt, în ultimii 27 de ani eu am asistat de multe ori la aparente planuri, majoritatea însă erau în esenta încercări de a drege efectele unor prostii, lăcomii, sau neglijențe și de prea de puține ori planuri care să fie înteligente, articulate și care să urmăreasca scopuri pe termen lung, fie ele chiar și partizane. Criza aceasta nu este ciudată, și în opinie mea ce s-a întâmplat a fost urmărit și implementat de către Liviu Dragnea cu o oarecare abilitate și tenacitate. Încă de la început el a pus acest guvern în paranteze și încă de la început a amintit că îl va evalua periodic. 

Dan Andronic: După principiul, Eu te-am făcut, eu te omor! Dar asta l-a cam încurcat pentru că a intrat în ecuație Victor Ponta. Iar bătălia s-a complicat…

Consilierul: Declarațiile lui Liviu Dragnea mi-a adus aminte clar de declarația, să-i zicem program a lui Traian Basescu - “Voi fi un Presedinte-Jucător”. Și amândoi asta au făcut. Victor Ponta cred că a urmărit și a știut că Dragnea vă crea o astfel de situație, dar cred că atât el cât și Liviu Dragnea au fost surprinși de reacția lui Sorin Grindeanu. În consecință, Dragnea s-a trezit cu o problema mult mai serioasă decât credea, iar Victor Ponta cu oportunitatea de a reintra în jocul politic și jocul public, și de ce nu, de a juca un rol major în PSD. Niciunul din cei doi, ma refer la Dragnea și Ponta, nu doresc să rupa PSD-ul. Nu înseamna însă că acest lucru nu se poate întâmpla.

Dan Andronic: Victor Ponta și Liviu Dragnea sunt manevrați de serviciile de înformații? Încearcă să-și scape pielea să scape de dosarele de la DNA, sau doar se luptă pentru putere în înteriorul PSD?

Consilierul: Victor Ponta a învătat foarte bine cum este să fii manevrat de serviciile de înformații. A beneficiat din plin, cu ghilimele spus, de aceste servicii și acum știe ce trebuie să facă, fie că e asistat sau nu de cunoscători în domeniu. Liviu Dragnea în dorința lui de putere maxima, practic imi pare că ar vrea să personifice sintagma “Eu sunt Statul”. Știe că nu poate asta, dar măcar o bucată importantă, Parlamentul și Guvernul, își dorește acest lucru. Repet ce spuneam și mai devreme, nu serviciile de informații se amestecă sau se pot amesteca în spatele acestor oameni în astfel de momente, ci persoane care au aparținut sau mai aparțin – și acest lucru ar fi regretabil – pot fi prezente în astfel de momente.

Dan Andronic: Deci existența unui personaj de talia lui Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, despre care s-a spus că l-a “garantat” pe Sorin Grindeanu, apoi l-a manipulat pe Liviu Dragnea nu poate fi exclusă. Sau vorbim doar o manipulare în orb?

Consilierul: O manipulare în orb întrevăd aici undeva și anume mai degrabă la membrii conducerii PSD care s-au dezis de Grindeanu și care au actionat în ultimele două-trei săptămani. Parcă recunosc amprenta unor ofițeri-patrioți de tipul celor care îl deserveau pe Corneliu Vadim Tudor. Acel tip de ofițer se potrivește cu profilul personal al lui Dragnea, dar și cu profilul personal al soțului doamnei Firea, Florin Pandele. Mai mult chiar, doi foști lideri și comunicatori ai Partidului România Mare, în prezent membri marcanti ai PSD – Olguta Văsilescu și Codrin Ștefănescu – au cu siguranta astfel de oameni în jur. Nu trebuie să însemne că PSD este controlat. Din neatenție însă, un partid dacă nu are resorturi și organizații cu adevărat democrațice și are o conducere autocratică, poate să o pățească rău de tot în astfel de momente și nu pot să nu ma gândesc la soarta pe care a avut-o PNTCD-ul, dar și PUNR-ul sau PRM-ul.

Dan Andronic: Cum trebuie să se finalizeze această criză politică?

Consilierul: La aceasta întrebare răspund într-un singur fel: trebuie să se termine repede. Ideal ar fi să se finalizeze și bine, în sensul aparitiei unui guvern fie el și Grindeanu 2, cât mai legitim și cât mai credibil. Am văzut în spațiul public o discuție legată de povestea relației cu Rusia. Am înteles de ce PSD si-a întrodus în programul de guvernare un punct destul de abil formulat, despre relațiile Romaniei cu Rusia, dar a fost total înabil în a reproșa unui guvern instalat de 5 luni că nu a facut ceva în acea directie. O mare inabilitate a fost și aceea de a folosi un personaj, din păcate pentru el controversat, Darius Vâlcov, pentru a citi acel raport-analiză. Nu am înțeles de ce nu și-a asumat Liviu Dragnea prezentarea acelui raport, realizat de o comisie aflată în subordinea directă a domniei sale. 

Dan Andronic: Poate repeta Liviu Dragnea modelul guvernului Grindeanu? Va fi un guvern mai subordonat PSD sau mai independent? 

Consilierul: Ce vreau să spun cu aceste lucruri, e că un guvern PSD sub mâna autoritară a lui Liviu Dragnea va avea o problemă de credibilitate majoră și sper că dacă se vă întâmpla așa, să reușească cât mai repede să dobandească o credibilitate externă dar și internă pe care în acest moment le-a pierdut. Mai mult chiar, dacă în noul guvern se vor regăsi o parte  dintre miniștrii demisionari, aceasta va fi de asemenea o problema de credibilitate. Acuzele aduse lui Sorin Grindeanu că ar fi vândut Sistemului, Binomului, mie imi par a fi extrem de nerealiste și e posibil că Liviu Dragnea, pe care il bănuiesc de bună credință în raport cu propriul partid și cu propriul program de guvernare să fi fost temeinic manipulat pe această direcție. 

Dan Andronic: Mai are vreo șansă în politică Sorin Grindeanu? 

Consilierul: Nu il cunosc pe Sorin Grindeanu și cunosc prea puține despre el, dar știu că a câstigat alegerile locale în Timiș și pot să vă spun că cetățenii acelui oras au un radar foarte bun în a sesiza, depista sau a întelege dacă un lider local, în cazul nostru, Sorin Grindeanu, are legături personale, sau mai rău apucături, să zicem de tip securistic. Cu atât mai mult cu cât, pentru prima data în Timisoara PSD-ul a câștigat o bătălie politică electorală, mai ales dupa ce “tata-socru” fost membru de vază al PSD Timisoara a avut probleme de imagine.