Intervenţie de urgenţă a NATO! Se activează trupele organizaţiei? Opţiunea nucleară a lui Putin sperie pe toată lumea

Intervenţie de urgenţă a NATO! Se activează trupele organizaţiei? Opţiunea nucleară a lui Putin sperie pe toată lumea Sursa: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Tensiunile din Ucraina au escaladat extrem de repede, iar acum vorbim despre un război în toată regula, unde victime nu sunt doar militari, ci și civili. Oamenii fug din calea bombardamentele și încearcă să se refugieze în zone liniștite, unde copiii lor pot fi în siguranță. Uniunea Europeană a impus sancțiuni dure Rusiei în urma atacului, însă nimic nu pare să îl oprească pe Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a activat opţiunea nucleară, air cei de la NATO au intervenit de urgenţă.

Situația din Ucraina este una extrem de tensionată, iar în ciuda faptului că au fost începute negocierile, rachetele continuă să zboare deasupra Capitalei. Vladimir Putin a plasat în alertă maximă armamentul nuclear, acțiune care provoacă panică în Occident. Noile declarații ale președintelui rus nu sunt văzute drept o amenințare pentru NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, susține în cadrul unui interviu CNN International că Putin a lansat în ultima perioadă amenințări la adresa mai multor state membre UE, iar acest lucru arată o unitate a statelor europene. NATO este alături de Ucraina în acest război, iar în același timp face demersuri pentru asigurarea întregului flanc estic. Activarea armelor nucleare nu e deloc pe placul lui Jens Stoltenberg, şeful NATO.

"Noile declaraţii din partea preşedintelui Putin nu fac decât să se adauge la retorica foarte agresivă pe care am văzut-o din partea Rusiei, de mai multe luni şi, mai ales, în ultimele două săptămâni, prin care ameninţă nu doar Ucraina, ci şi statele aliate din cadrul NATO şi a cerut să ne retragem toate forţele din partea de est a alianţei. Aşadar, aceste declaraţii nu fac decât să evidenţieze importanţa unităţii aliaţilor NATO, a Americii de Nord şi a Europei, iar acest lucru este exact ceea ce noi facem şi aş dori să îmi exprim aprecierea faţă de Statele Unite, pentru desfăşurarea de forţe americane suplimentare în Europa", a spus Stoltenberg care nu s-a oprit aici şi a vorbit despre opţiunea nucleară a lui Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Aceasta este o retorică periculoasă, este un comportament iresponsabil şi, bineînţeles, dacă coroborăm aceste afirmaţii cu ceea ce Rusia face în teren, în Ucraina - duce un război împotriva unei naţiuni independente şi suverane, desfăşoară o invazie la scară largă a Ucrainei - totul se adaugă la gravitatea situaţiei. Acesta este motivul pentru care noi furnizăm sprijin Ucrainei, pe de o parte, însă, pe de altă parte, în ultimele săptămâni şi luni am suplimentat semnificativ prezenţa NATO în partea de est a alianţei. SUA, dar şi aliații europeni, îşi intensifică prezenţa, cu mai multe trupe, mai multe nave şi avioane. De asemenea, de aceea a trebuit să realizăm că ne confruntăm cu o nouă normalitate pentru securitatea noastră. Vor fi consecinţe pe termen lung, iar acesta este doar începutul adaptării pe care vom fi nevoiţi să o implementăm, ca răspuns la o Rusie mult mai agresivă", a mai spus şeful NATO.

Vladimir Zelenskiy, admirat de o lume întreagă

Jens Stoltenberg a vorbit deschis despre situația din Ucraina și și-a arătat respectul și admirația față de președintele Vladimir Zelenskiy, care luptă pentru țara sa. În ceea ce privește dezamăgirea șefului de stat ucrainean, secretarul general NATO susține că vina pentru acest război aparține în totalitate lui Vladimir Putin. Este pentru prima dată când Alianța este nevoită să activeze forța de răspuns rapid, însă nu este vorba despre o amenințare iminentă.

"Acest război este responsabilitatea preşedintelui Putin. El este pe deplin responsabil pentru război, pentru atacul asupra Ucrainei. Ceea ce fac aliaţii NATO este să ofere suport Ucrainei şi să îşi intensifice acest sprijin, din cauza invaziei. Am încercat să găsim o soluţie politică, am avertizat de mai multe luni cu privire la ce se întâmplă, iar acum ne mărim susţinerea pentru Ucraina, precum şi protecţia şi apărarea tuturor aliaţilor NATO.

Nu vedem o ameninţare iminentă, însă vedem o Rusie mult mai agresivă, care contestă valori esenţiale ale securităţii noastre şi este gata să utilizeze forţa împotriva Ucrainei şi, totodată, ameninţă aliaţii NATO. Exact din acest motiv, în ultimii ani, de fapt, începând din 2014, ne-am sporit prezenţa, iar în ultimile luni am intensificat-o şi mai mult, cu mii de trupe suplimentare şi prin desfăşurarea unor elemente ale forţei de răspuns a NATO, pentru prima dată, în misiunea de apărare colectivă. Facem acest lucru pentru a nu lăsa niciun loc pentru neînţelegeri sau pentru erori de calcul la Moscova, cu privire la pregătirea noastră de a apăra şi de a proteja toţi aliaţii. Un atac asupra unuia dintre aliaţi va declanşa răspunsul întregii alianţe. Astfel, prevenim un atac, menţinem pacea - acesta este scopul esenţial al NATO, facem asta de peste 70 de ani şi vom continua să facem acest lucru în contextul unei realităţi noi şi periculoase pentru securitatea din Europa", a încheiat acesta.