De cele mai multe ori, munca neplătită sau prost plătită are un impact negativ asupra sănătății mintale a indivizilor. Astfel că, pentru a se întreține, trebuie să își caute o a doua sursă de venit.
În luna iunie a anului 2023, reprezentanții Parlamentului European au aprobat cu o majoritate zdrobitoare propunerea de a solicita Comisiei Europene să dezvolte o legislație menită să interzică, în cea mai mare parte, perioada de internship neplătită în statele membre ale Uniunii Europene.
Se preconizează că un proiect de lege în acest sens va fi finalizat și prezentat la începutul anului 2024.
Perioada de internship neplătită, în vizorul UE
Deputații europeni au exprimat dorința de a îmbunătăți calitatea stagiilor, reacționând la campanii susținute de grupuri care au evidențiat lipsa de reglementare în sector. Asta chiar dacă un sondaj recent a relevat că 78% dintre tineri participă la cel puțin un stagiu.
Această inițiativă vine ca urmare a unui mediu în care experiențele de internship variază considerabil. De la cele care oferă formare și deschid calea către o carieră solidă, până la altele care exploatează tinerii ca formă de muncă ieftină sau neremunerată.
„Uneori, chiar cred că este absurd. Cum poate fi legal acest lucru?” a spus Tea Jarc, de la Confederația Europeană a Sindicatelor.
„Nu poți avea criterii diferite pentru tineri doar pentru că sunt tineri. Nu poți alege că pur și simplu nu îi vei plăti dacă efectuează munca”.
Organizația sa se numără printre cele care au avertizat că multe perioade de internship nu respectă standardele minime așteptate.
Unii angajatori preferă stagiarii în locul angajaților
S-a constatat și că unii angajatori restricționează perspectivele de avansare prin recrutarea constantă de stagiari, în loc să angajeze persoane care și-au demonstrat calitățile.
„Ceea ce vedem este că, de multe ori, ele înlocuiesc de fapt locurile de muncă entry-level”, a spus Jarc.
Studiile indică faptul că tinerii plătesc în medie 1.028 de euro pe lună pentru a acoperi cheltuielile de trai în timpul acestor perioade de internship, a subliniat Mark McNulty de la Forumul European pentru Tineret.
Cei care fac internship, nevoiți să-și ia un al doilea loc de muncă
În absența sprijinului financiar din partea unei familii înstărite, perioada de internship pentru mulți presupune epuizarea economiilor personale și restricționarea cheltuielilor de bază.
Pentru a face față, mulți tineri aleg să lucreze în calitate de stagiari neplătiți pe timpul zilei și să aibă un al doilea job în timpul nopții pentru a-și acoperi cheltuielile lunare.
„Lucrezi pentru stagiul tău și apoi lucrezi pentru bani”, a spus Lucas, 27 de ani, după ce a încheiat un șir de stagii care s-au întins pe cinci luni.
„Cumpăr mult orez”, a spus el râzând. „Se spune că ești norocos să ai un stagiu. Dar plătești pentru acel noroc și prestigiu pentru că ai redus din alimente sau alte lucruri.”
Aceasta este o constatare care a devenit tot mai obișnuită pentru tineri, pe măsură ce stagiile neplătite devin din ce în ce mai frecvente în întreaga lume, potrivit The Guardian.