Indiferent, cert este că statul cubanez a activat toate mecanismele sistemului său de sănătate, atât în afara granițelor cât și în interiorul frontierelor.

Populația cubaneză este bine pregătită pentru ceea ce o așteaptă pe teritoriul ei.

Ea știe că virusul este deja prezent pe insulă, cu câteva sute de cazuri depistate în câteva săptămâni (320 confirmate la 6 aprilie). Opt decese sunt declarate pentru moment, iar câteva mii de persoane sunt spitalizate, deoarece prezintă simptomele bolii.

Primele cazuri fiind importate, cubanezii au înțeles decizia guvernului de a închide granițele țării, care depinde totuși în mare măsură de banii proveniți din turism – o industrie care a adus în Cuba peste 3 miliarde de dolari în 2018.

Cei 32.500 de turiști aflați încă pe insulă, potrivit cifrelor anunțate de premierul Manuel Marrero, au fost plasați în carantină, scrie Slate.
Președintele Miguel Díaz-Canel a anunțat, de asemenea, închiderea școlilor timp de o lună, precizând că familiile sunt responsabile de asigurarea faptului că minorii rămân acasă și nu își petrec ziua pe străzi.

El a insistat, de asemenea, pe necesitatea respectării distanțării sociale pentru a reduce răspândirea virusului, inclusiv la cozile pe care populația cubaneză le cunoaște prea bine, mai ales în fața magazinelor de stat.

O mare cantitate de informații sunt difuzate prin canalele oficiale privind transmiterea Covid-19 și privind mijloacele care trebuie puse în aplicare pentru a preveni răspândirea coronavirus.

Cetățenii și „cuentapropistas” (cubanezii care lucrează pe cont propriu) s-au transformat în croitori de măși de protecție. Din țesături, cele chirurgicale lipsind.

Temerile sunt mari, de aceea cubanezii respectă distanțarea socială: măsuri stricte de izolare ar fi catastrofale pentru economie.

Cubanienii înțeleg gravitatea situației și reacționează calm, chiar dacă temerile unei crize alimentare sunt puternice: fantoma perioadei de după căderea URSS încă pândește în insulă.

Gesturile de barieră care trebuie adoptate sunt înțelese și aplicate ca măsuri de civism.

Comitetele pentru Apărarea Revoluției (CDR) ajută la răspândirea instrucțiunilor transmise de guvern și monitorizează apariția simptomelor în rândul populației.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE