Intermediarii gazului, ignoraţi de dragul campaniei electorale

Intermediarii gazului, ignoraţi de dragul campaniei electorale

Ministrul Varujan Vosganian n-a fost interesat de reprezentantul WIEE, principalul nostru intermediar pentru gazul rusesc.

Preţul la gazele naturale pentru anii viitori este mai puţin important decât campania electorală pentru alegerile locale. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor.

După ce a spus că România pierde sute de milioane de euro din cauza intermediarilor Gazpromului, Vosganian nu a venit ieri la întâlnirea cu reprezentanţii Wintershall, care, prin firma WIEE, este principalul intermediar pentru gazul rusesc.

Ministrul a sosit la Giurgiu după plecarea lui Rainer Seele, membru în consiliul director al Wintersalle, prezent în România pentru inaugurarea distribuţiei de gaze din oraş. Deşi nu a putut întreba de ce plătim cel mai scump gaz din Europa, ministrul a pornit în defilare electorală, „escortat“ de steagurile galbene ale PNL. Reprezentanţii companiei germane au fos prezentaţi în sala arhiplină a teatrului local „la pachet“ cu candidatul PNL la Primăria Giurgiu, actualul primar Lucian Iliescu.

În timp ce guvernanţii se ocupă de alegeri, importatorii gazului au anunţat, ieri, că au avut afaceri de 1 miliard de euro anul trecut în România (în condiţiile în care cea mai mare companie, Petrom, are o cifră de afaceri de 3,6 miliarde euro - n.r.). Gazul profitabil „Aş dori să rectific faptul că noi suntem intermediarii gazului rusesc. WIEE are şi Gazpromul în acţionariat, iar noi reprezentăm aici interesele Gazpromului“, a spus Seele.

Wintershall şi Gazprom deţin câte 50% din compania WIEE, care a adus anul trecut 4 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, adică puţin sub producţia Romgazului sau a Petromului. Celălalt intermediar este Conef, care a importat în 2007 în jur de 550 de milioane de metri cubi, în timp ce consumul României este de 16 miliarde de metri cubi.

Despre faptul că preţul de extracţie al gazului este de 65 de dolari/1.000 de metri cubi în Rusia şi este vândut României cu 370 de dolari, Seele a spus că „preţul este impus de piaţă, nu de costurile de producţie“. El a amintit că, în contextul creşterii preţului cotaţiilor internaţionale la petrol, trebuie să ne aşteptam şi în cazul gazelor la preţuri mai mari în perioada următoare. 1 miliard de euro au însumat afacerile WIEE, în anul 2007, în România

Ne puteți urmări și pe Google News