În cadrul întâlnirii care a avut loc, vineri, în Franţa, la Lyon, Ronald Noble a subliniat rolul deosebit al României în recenta arestare în Spania a unuia dintre cei mai căutaţi cetăţeni români la nivel internaţional, Ion Clămparu.
Oficialul OIPC a subliniat că interlopul originar din Botoşani a fost prins în urma colaborarării Birourilor Naţionale Centrale din România şi Spania cu Unitatea Specializată în Investigarea persoanelor urmărite din cadrul Secretariatului Central INTERPOL. Această colaborare  a condus la arestarea în Spania, în luna octombrie 2011, a celui care a constituit obiectul notiţei roşii, respectiv Ioan Clămparu.
Urmărit opt ani de zile
Clămparu a părăsit România, unde fusese condamnat la executarea unei  pedepse de 13 ani închisoare pentru trafic de droguri şi trafic de persoane, fiind urmărit la nivel internaţional în ultimii opt ani.  "Decizia României de a face schimb de informaţii  cu structurile poliţieneşti internaţionale, precum şi cooperarea dintre Birourile Naţionale Centrale din Bucureşti şi Madrid şi Unitatea Specializată în Investigarea persoanelor urmărite din cadrul Secretariatului Central INTERPOL, au fost cruciale în acest caz" a declarat Noble.
"În consecinţă, colaborarea la nivel internaţional  în materie de aplicare a legii dintre INTERPOL şi România este vitală atât în interiorul regiunii, cât şi în afara acesteia. Demersul global pentru securitate care implică colaborarea ţărilor prin schimbul de informaţii şi utilizarea cu maximă eficienţă a tuturor instrumentelor de care beneficiază Interpol, constituie în prezent factorul cheie  menit să asigure protecţia efectivă a cetăţenilor, nu doar în România, ci şi în întreaga regiune şi la nivel internaţional" a mai adăugat Secretarul General al OIPC.