Interesul European poartă fesul Turcesc

Interesul European poartă fesul Turcesc

Cu câteva zile înainte de reuniunea G-20, care va avea loc duminică în Antalya, UE a dat publicității un raport păstrat multă vreme confidențial privind derapajele regimului Erdogan.

Primirea participanților la summit-ul de duminică riscă să fie rece: UE a dat publicității un raport rămas multă vreme confidențial despre atacurile repetate la adresa justiției, presei și a minorității kurde din partea regimului Erdogan, omul forte de la Ankara.

Angajamentele democratice ale Turciei sunt „contrazise de adoptarea legilor contrare normelor europene privind statul de drept, libertatea de expresie și libertatea de întrunire”, conchide Comisia Europeană în această evaluare care se face în fiecare an de când Turcia este candidată la aderarea la UE.

Bruxelles-ul a evitat deliberat să publice documentul înaintea alegerilor, care au întărit și mai mult poziția lui Erdogan, cu speranța că acest gest de bunăvoință îl va îndupleca pe președintele turc să colaboreze mai bine cu Europa la stăvilirea valului de imigranți.

Raportul scoate în evidență marile discrepanțe dintre UE și Turcia, pe care liderii europeni - mai ales cancelara Merkel - trebuie să se facă că nu le văd, dacă își doresc o colaborare cu Ankara.

Turcia, placă turnantă între Siria și Europa, adăpostește 2,2 milioane de refugiați pe care UE încearcă cu disperare să-i țină pe loc.

ONU și-a revizuit în sus estimările și prevede că 600.000 de noi imigranți vor intra în Europa din Turcia în cele patru luni care urmează, după cei 750.000 care au intrat de la începutul anului.

Pe de altă parte, liderii europeni nu pot închide la nesfârșit ochii la derapajele regimului islamist-conservator de la Ankara.

Prezentând raportul marți dimineață în Parlamentul European, Johannes Hahn, comisarul pentru Extindere, a declarat:

„Uniunea Europeană speră în sfârșitul escaladării violențelor în Turcia și revenirea la o soluție negociabilă și durabilă a probelemei kurde.”

Printre „marile regrese” înregistrate identificate anul acesta, Bruxelles-ul denunță mai ales „îngrădirea independenței justiției și a principiului separării puterilor (...), magistrații găsindu-se sub o presiune politică crescândă.”

Comisia Europeană manifestă o „neliniște considerabilă” față de procedurile penale împotriva ziariștilor, mai ales pe internet. Ea mai denunță și „puterea discreționară crescândă” și necontrolată a serviciilor de securitate.

Europa se află între ciocan și nicovală: pe de o parte, are nevoie de regimul lui Erdogan pentru a stăvili valul de imigranți, pe de alta, constată că acesta se îndepărtează dramatic de standardele de democrație europene.

Colac peste pupăză, sesizând momentul greu pentru Europa, Erdogan pluseasă: cere un ajutor de 3 miliarde de euro, accelerarea negocierilor pentru integrarea Turciei în UE și ridicarea vizelor de intrare în Europa pentru cetățenii turci.

Publicarea raportului are fără îndoială și rolul de a mai tempera pretențiile Turciei.