Interceptările din dosare, ca-n Caragiale: „Să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic”
- Ionu ţMure şan
- 22 martie 2016, 00:00
La o lună de la deja celebra decizie a Curţii Constituţionale privind interceptările SRI, care a generat în instanţă un val de cereri din partea avocaţilor privind înlăturarea acestor probe atât din dosarele de corupţie ale politicienilor, dar şi din cele mai pestriţe, de proxenetism, Înalta Curte a dat, ieri, o decizie pe cale să funcționeze ca precedent judiciar pentru procurori: a hotărât să păstreze interceptările SRI într-un dosar DNA.
Este vorba despre dosarul în care este implicată avocata Cămătarilor, Luiza Dragne, în care alte două inculpate – Veronica Slăvilă şi Claudia Ciobănică – au atacat pe rolul Instanţei Supreme o măsură luată de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti, din data de 15 decembrie 2015. Între timp a apărut decizia CCR privind interceptările, iar avocații celor două s-au gândit să invoce nulitatea acestor probe în fața Instanței Supreme. Magistraţii au respins, însă, ca nefondate contestaţiile celor două.
Întrebat ce efecte va avea această decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în contextul în care tot mai mulţi apărători au cerut înlăturarea interceptărilor SRI din dosare, avocatul Ion Panaitescu, fost magistrat militar, a făcut referire la o celebră replică a personajului Farfuridi din piesa de teatru „O scrisoare pierdută”. „Suntem în zodia lui Caragiale: să se modifice, dar să nu se schimbe nimic, să se revizuiască, dar să se schimbe pe ici pe colo”, a declarat, pentru EVZ, Ion Panaitescu.
Avocatul Panaitescu s-a declarat sceptic încă de la început şi a considerat că decizia CCR nu va afecta ansamblul probator din dosarele penale.
Probe greu de anulat
Recent, şi magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au pronunţat o decizie similară, în care au decis să păstreze interceptările SRI în dosarul lui Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte. Judecătorul de cameră preliminară a decis că interceptările rămân valabile, chiar dacă avocatul lui Dragoş Băsescu a cerut eliminarea acestora de la dosar ca urmare a deciziei CCR.
Mai mulţi avocaţi au declarat, pentru EVZ, că soluţiile de admitere după invocarea nulităţii relative a interceptărilor SRI, chiar în condiţiile în care dosarele sunt în stadiul de cameră preliminară, vor fi dificil de obţinut, deoarece apărătorii sunt obligaţi să justifice în ce fel au fost prejudiciaţi clienţii lor.