Evenimentul Zilei > Justitie > INTERCEPTĂRILE CORUPȚIEI. Finul judecătorului Toni Greblă: O ţinem exact aşa: „Pe noi ne interesează să ne daţi lista aia de lucrări” ATENȚIE LIMBAJ LICENȚIOS
INTERCEPTĂRILE CORUPȚIEI. Finul judecătorului Toni Greblă: O ţinem exact aşa: „Pe noi ne interesează să ne daţi lista aia de lucrări” ATENȚIE LIMBAJ LICENȚIOS

INTERCEPTĂRILE CORUPȚIEI. Finul judecătorului Toni Greblă: O ţinem exact aşa: „Pe noi ne interesează să ne daţi lista aia de lucrări” ATENȚIE LIMBAJ LICENȚIOS

Ion Bîrcină, finul judecătorului CCR, Toni Greblă, a fost pus ieri sub acuzare pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate) și dare de mită. La ieșirea dins ediul DNA el s-a dat în spectacol. Bîrcină mai are dosar pe rolul instanțelor în care este acuzat de o șpagă de 500.000 de euro.

Ieri, la ieșirea din sediul DNA, Ion Bîrcină a declarat că nu i-a dat mită nașului său și că acesta este un om onest, care nu a intervenit niciodată pentru soluționarea vreunor dosare. ”Niciodată nu am dat nicio mită, pentru că nu ai cum să dai mită nașului. Niciodată, nicăieri. Nu am dat nicio mită nașului meu. Am luat șapte conserve de mostră și m-au chemat aici”, a spus Bîrcină. ”Am spus că am mulți bani, da. Nu am afaceri eu. Trimit țigăncile la furat, la ghicit, la produs. Suntem proxeneți, suntem din ăștia de ne ducem, furăm”, a spus finul lui Greblă, ironic, în momentul în care a fost întrebat de jurnaliști dacă s-a lăudat că are mulți bani.

 

Acuzațiile din noul dosar

Șpaga dată de Bîrcină pentru greblă: folosința gratuită, service-ul și asigurarea pentru autoturismul BMW Serie 5, folosința gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă, două rochii de damă, cadou pentru soția sa, și materiale electorale în campania pentru parlamentarele din 2012. În schema lui Greblă, Bîrcină avea rolul ca împreună cu persoane din anturajul său (Costin Iliescu şi Nicolae Orbișor) să achiziționeze produse de la diverse societăți comerciale specializate în prelucrarea și conservarea cărnii (abatoare). Aceștia au contactat două societăți pentru a cumpăra tone de produse: SC Rador A&E SRL Bascov și SC Coșco Vele SRL Rucăr.

 

Dosarul cu șpaga de 500.000 de euro

Bîrcină mai are o problemă cu DNA, el a fost trimis în judecată, În octombrie 2012, aîn dosarul fostului deputat UDMR, Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE în perioada 2007 – 2008. Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada mai 2010 – februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere. În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la cei trei, suma de 516.000 de euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială de tip off shore. "Din suma pretinsă, Power Plus SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin", au notat procurorii în documentul citat. Interesant, numele lui Costin Iliescu apare și în ancheta DNA privindu-l pe Toni Greblă.

 

Condamnările date de Tribunal

Fostul deputat Olosz Gergely a fost condamnat, în iulie 2013, de Tribunalul Bucureşti, la şapte ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat că, în perioada în care a fost preşedinte al ANRE, a ajutat reprezentanţii unor firme să obţină contracte oneroase. Alături de Gergely, a fost condamnat, la patru ani de închisoare cu executare, Ion Bîrcină, iar ceilalţi trei inculpaţi din dosar, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea, au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani. Sentința a fost anulată, iar dosarul se află pe rolul Curții de Apel București: termen 13 februarie 2014.

 

Acuzațiile procurorilor DNA

Potrivit rechizitoriului DNA, Olosz Gergely, care era supranumit de "colaboratorii" lui drept "Bilă", le-a creat mari bătăi de cap acestora ca urmare a insistenței deputatului de a-ți primi banii promiși pentru intervențiile făcute. In stenogramele din rechizitoriu, deputatul făcut în fel ți chip de cei de la care a perceput banii, fiind văzut ca un "ungur împuțit". Potrivit stenogramelor din rechizitoriu, fostul deputatul -a chemat pe Costin Iliescu, unul dintre oamenii de afaceri implicați in asocierea lui Bîrcină, sa îl ia chiar de la Camera Deputaților. Olosz Gergely: Asta este singura, singura rugăminte și atunci dați-mi vă rog un semn de viață veniți spre mine, mă luați de acolo și mergem, mergem ca să rezolvam treburile. O să fiu la Cameră, deci vă spun de acum la Camera Deputaților vă rog frumos".

Potrivit stenogramelor din dosarul în care fostul deputat UDMR este acuzat de infracțiuni de coruptie, Olosz Gergely s-a întâlnit cu Costin Iliescu, în data de 29 noimebrie 2010, pentru a primi suma de 400.000 de lei, in schimbul carora promise ca va interveni la CEZ. Anterior acestei întâlniri, în data de 29 septembrie 2010, într-o discuție telefonică între Ion Bîrcină și Costin Iliescu, parlamentarul este subiectul discutiei pentru ca ar fi intarziat predarea unei "liste de lucrari la CES":

Costin Iliescu: Alo!

Ion Bîrcină: Auziți când îi duceți situația lu', lu' împuțitu' ăsta de ungur…

Costin Iliescu: Da!

Ion Bîrcină: …a zis că ne dă o listă de lucrări la "CES" bagași-ar p…. în doamna mă-sa să-și bage…

Costin Iliescu: Da.

Ion Bîrcină: Și-n ta-su. F… de nesimțit! Că cu ăsta tre' să-ți fie rusine de el, să moară copii mei, să pot să i-o trag…! De nu m-aș p… pe el, de nu i-as zice! Du-te mă în morții mă-ti de aici!

Costin Iliescu: Da

Ion Bîrcină: Hai bine, vedeți…

Costin Iliescu: Bine. Bineee

 

"E mai rău decât cămătarii"

Ion Bîrcină: O ţinem exact aşa: "Pe noi ne interesează să ne daţi lista aia de lucrări".

Costin Iliescu: Haideţi că intru acum la discuţii.

(….)

Costin Iliescu: Mă, verifică dacă au intrat banii ăia, că m-a asasinat ”Bilă”, m-a omorât! E mai rău decât cămătarii!

(….)

Ion Bîrcină: Alo, hai că o reglai!

Costin Iliescu: Eeee, bravo!

Ion Bîrcină: Te pui cu ”Bilă”, circ!

 

“Acum intru în Guvern”

Potrivit rechizitoriului pretinderea și primirea de la asocierea Bîrcină de catre Olosz Gergely a sumei de 400.000 de lei reiese din discuțiile pe care Costin Iliescu le-a purtat cu parlamentarul în data de 29 noiembrie 2010. Din discuțiile celor doi reiese ca aceștia s-au întâlnit la intrarea de la Camera Deputaților din Parlament de unde au plecat într-un alt loc pentru ca deputatul să îți poată lua banii:

Costin Iliescu: Alo!

Olosz Gergely: Bună dimineața!

Costin Iliescu: Bună dimineața!

Olosz Gergely: Ce faceți, domn director?

Iliescu Costin: Bine, mulțumesc. Sunt pe drum!

Olosz Gergely: Mă bucur, mă bucur! Rugăminte să verificați chiar la prima ora…

Costin Iliescu: Da, da.

Olosz Gergely: Daca lucrurile sunt ok.

Costin Iliescu: Bine

Olosz Gergely: Și pe urmă, deci, eu acum intru la Guvern…

Costin Iliescu: Da.

Olosz Gergely: Și dacă, dacă terminați între timp eu termin pe la 11.20, cam pe acolo.

Costin Iliescu: Am înteles, am înțeles.

Olosz Gergely: Sau stați, nu la 11.20 la 10.20. La 10.20

Costin Iliescu: Da.

Olosz Gergely: Si eventual dați-mi vă rog frumos un semn de viață.

Costin Iliescu: Da da. Sigur!

 

Discuția cu “șeful”

Ulterior acestei discutii telefonice, la ora 10.08, Costin Iliescu îl contactează pe Ion Bîrcină. Din convorbire, procurorii DNA rețin că se "circumstanțiază întinderea înțelegerii între membrii asocierii infracționale și inv. Olosz Gergely și respectiv legătura de cauzalitate între plata celor 400.000 de lei ți contractul dintre Power Plus si CEZ".

Iliescu Costin: V-a zis Cătălin că nu se poate integral astăzi, în doua tranșe cu "Bilă"!

Ion Bîrcină: Aaa! Pai, să-i spuneți!

Iliescu Costin: Da, dar vroiam sa vorbiți referitor la data de 3, poimâine e 1, aștia pleacă ori de azi ori de mâine să serbeze ziua naționala și din data de, de fapt de vineri, de fapt m-a terorizat, m-a sunat și azi dimineață cum e, ce se întamplă, să-l sun neaparat, când știu.

Ion Bîrcină: Păi, îl sunați să îi spuneți da.

Costin Iliescu: Să, dar o să întrebe de partea ailaltă.

Ion Bîrcină: Nu e, dom'le, că nu i-am spus eu pe 3 nimic, dă-l în p…a mă-sii!

Costin Iliescu: Pai, dar am vorbit cu el, ce dracu! Păi când am vorbit seara atunci când a acceptat, când am făcut schimbarea

Ion Bîrcină: Lăsați-l pe el, că i-am spus că pe 2.10 încep la transformatoare dă-l în p…a mea!

Costin Iliescu: Dom'le, despre.. Da, bine bine bine.

Ion Bîrcină: Dom'le, ziceți-i de ățtia și de ăștia spuneți-i că ….

Costin Iliescu: Bun, atunci eu îi zic de aștia și îi zic atunci, că a picat înțelegerea cu mine din data de 3.

Ion Bîrcină: Nuuu!

Costin Iliescu: Păi, trebuie să-i spun ceva, păi…

Ion Bîrcină: Dom'le, n-a picat nicio înțelegere, ce înțelegere ați făcut?

Costin Iliescu: În data de trei, 200.

Ion Bîrcină: N-aveți de unde! Aștia sunt.

Costin Iliescu: Eeee! Vedeți că ne încurcam. (…)

Ion Bîrcină: Deseară îl întâlnim, nu-l întâlnim deseară?

Costin Iliescu: Nu știu, vorbim.

Ion Bîrcină: Ce rezolvă Cătălin îi ducem în seara asta.

 

A urmat convorbirea dintre Costin Iliescu si Olosz Gergely din 29.11.2010, de la ora 12.20, discuție care confirmă, potrivit rechizitoriului procurorilor anticorupție "insistența invinuitului Olosz Gergely de a primi bani".

Olosz Gergely: Na, uitați eu acum am terminat la Guvern, dar alerg înapoi la Parlament. Eventual putem să facem ca sa ajungeți acolo și ies eu un pic cand ajungeți.

Iliescu Costin: Păi oricum o să fie mai spre după-amiază.

Olosz Gergely: Îhi! Îhi!

Costin Iliescu: O să fie mai spre…

Olosz Gergely: Păi, atunci știti cum facem? Dați-mi dumneavoastră un semn cand ați terminat

Costin Iliescu: Da da da.

Olosz Gergely: Numai ca să ne încadram și în programul altora.

Costin Iliescu: Sigur!

Olosz Gergely: Așa este singura, singura rugăminte și atunci dați-mi vă rog un semn de viață veniți spre mine, ma luați de acolo și mergem, mergem ca să rezolvam treburile.

Costin Iliescu: Sigur, vă sun și îmi spuneți unde să vin.

Olosz Gergely: O sa fiu la Cameră, deci vă spun de acum la Camera Deputaților vă rog frumos.

Costin Iliescu: Sigur, sigur.

Olosz Gergely: Bine, bine, bine. Bun, sănătate multă!

Costin Iliescu: Vă salut! Vă salut!

 

 

Convorbire telefonica 29 noimebrie 2010 ora 16.47: Iliescu Costin – Olosz Gergely

Costin Iliescu: Da

Olosz Gergely: …să ne vedem, cum credeți că putem face la șase și zece eventual puteți veni la Cameră, să mă luați de acolo?

Costin Iliescu: Sigur ca da, sigur.

Olosz Gergely: Atunci vă rog frumos la șase și zece dacă sunteti amabil să ajungeți acolo.

Costin Iliescu: La și zece în parcare acolo. Nicio problemă.

Olosz Gergely: Bine, bine în față acolo ies eu și plecăm mai departe.

Costin Iliescu: E perfect! E perfect!

Olosz Gergely: Bine, bine. Toata stima! Numai bine.

Costin Iliescu: Va salut..

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.