Camera Reprezentantilor a Statelor Unite, in care democratii detin majoritatea, a luat, sambata, o masura fara precedent: proiectul de lege care permite autoritatilor sa intercepteze fara mandat judiciar convorbirile telefonice si posta electronica via SUA a strainilor suspecti de terorism a primit vot favorabil, transmit agentiile de presa internationale.
Actul normativ face parte din masurile incluse in lupta antiterorism, iar votul din Camera Reprezentantilor urmeaza celui din Senat, unde proiectul fusese aprobat in prima lectura.
Cat de curand, proiectul de lege va ajunge pe masa presedintelui George W. Bush spre promulgare.
Legea actuala (The Foreign Intelligence Surveillance Act - FISA), adoptata in 1978, obliga administratia americana sa obtina autorizatie de la tribunale pentru a putea supraveghea persoanele suspectate de terorism si aflate pe teritoriul SUA.
Dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, George W. Bush a autorizat interceptarea fara mandat a comunicatiilor dintre cetateni SUA si persoane aflate in strainatate, in cazurile in care existau suspiciuni de terorism.
Victorie pentru Bush Casa Alba sustine ca era nevoie de noua lege pentru ca masurile impotriva amenintarilor teroriste sa poata fi luate mai rapid.
Administratia de la Washington poate trece votul din Congres la capitolul succese, avand in vedere ca multi democrati s-au declarat impotriva proiectului de act normativ. De pilda, liderul Camerei Reprezentantilor, democrata Nancy Pelosi, a declarat ca masura „violenteaza Constitutia Statelor Unite”.
La randul sau, liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a criticat legea pe motiv ca „autorizeaza perchezitiile fara mandat, precum si supravegherea telefoanelor, a mesageriei electronice, a caselor si a birourilor”.