Inteligența artificială, pusă la zid la premiile Grammy! Noi reguli care restrâng creația non-umană

Inteligența artificială, pusă la zid la premiile Grammy! Noi reguli care restrâng creația non-umană Trofee Grammy. Sursa foto: Arhiva EVZ

Amenințarea Inteligenței Artificiale se resimte tot mai acut în domeniile creative, care luptă să-și securitzte poziția. Astfel, doar creatorii umani sunt eligibili pentru premiile Grammy, a declarant vineri renumita Academie de înregistrări.

Premiile Grammy vin acum cu noi reguli, în contextul în care organismul care decernează cele mai reputate premii muzicale din lume încearcă să limiteze utilizarea inteligenței artificiale (AI) în industrie, scrie Reuters.

Excepțiile de la regula interzicerii muzicii cu ajutorul AI

Potrivit noului regulament, lucrările realizate exclusiv cu ajutorul AI sunt interzise. Totuși, unele lucrări musicale create cu ajutorul Inteligenței artificiale (AI) se pot califica la anumite categorii, stipulează regulamentul. „Creatorii de muzică trebuie acum să contribuie la cel puțin 20% dintr-un album pentru a obține o nominalizare. Doar creatorii umani sunt eligibili” pentru premiile Grammy, a declarat vineri Academia de înregistrări, potrivit Alephnews.

Unele lucrări muzicale create cu ajutorul AI se pot califica la anumite categorii, scrie în regulamentul actualizat al academiei. „O lucrare care nu conține niciun autor uman nu este eligibilă în nicio categorie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Pixabay

Creatorii de muzică trebuie acum să contribuie cu minim 20% dintr-un album pentru a obține o nominalizare. În trecut, orice producător, compozitor, inginer sau artist care apărea pe un album putea obține o nominalizare pentru albumul anului, chiar dacă avea o contribuție redusă. Prima ceremonie a Grammy a avut loc în 1959 și a premiat creatorii muzicali din 1958.

Scenariștii de la Hollywood au intrat în grevă. Urmează actorii

În noiembrie 2022, OpenAI a lansat ChatGPT, un chatbot gratuity dezvoltat de Microsoft Corp (MSFT.O), care poate genera un dialog asemănător cu cel uman. Numărul aplicațiilor de inteligență artificială a crescut considerabil, permițând utilizatorilor să creeze fotografii sau avataruri în filme și să scrie cântece, eseuri și articole.

Oamenii din multe profesii creative se tem în mod justificat că inteligența artificială le-ar putea periclita poziția. De exemplu, Writers Guild of America (WGA) și Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) se luptă cu utilizarea inteligenței artificiale în domeniile creative ale scenaristicii și actoriei.

WGA vizează limitarea utilizării inteligenței artificiale în scenaristică, în timp ce actorii SAG doresc să se asigure că membrii săi pot controla utilizarea personalităților lor digitale și că pot primi o compensație justă. Scenariștii WGA au intrat în grevă la începutul lunii mai și încă nu au semnat un acord cu studiourile în ceea ce privește limitele utilizării inteligenței artificiale. Actorii ar putea intra și ei în grevă dacă sindicatul de profil, SAG-AFTRA, nu poate ajunge la un acord.