Inteligența artificială, proiect gigantic al UE. România e inclusă în planuri

Inteligența artificială. Sursa foto: Pixabay

România face parte din proiectul Uniunii Europeane de construi primele fabrici de inteligență artificială din Europa. Acestra vor dezvolta o infrastructură avansată de calcul, alimentată de inteligență artificială, destinată sprijinirii inovației în industrie, start-up-uri, IMM-uri și administrațiile publice.

Costul total al proiectul AI Factory din Spania prevede o investiție totală de aproape 198 de milioane de euro.

Participă și ICI București

Guvernul spaniol va contribui cu aproape 62 de milioane de euro, iar Guvernul Cataloniei va aloca 14 milioane de euro. Proiectul va avea și contribuții internaționale. Guvernul Portugaliei va investi 15,6 milioane de euro, Guvernul Turciei 6,5 milioane de euro și Guvernul României 1 milion de euro.

Restul sumei - 98 de milioane de euro - va fi completată de Comisia Europeană în cadrul programului de finanțare Orizont Europa.

România, prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), face parte dintr-un consorțiu condus de Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), alături de parteneri din Spania, Portugalia și Turcia.

Uniunea Europeana. Sursa foto: Unsplash

Trei piloni de bază

Axată pe servicii pentru administrație publică, sănătate, farmaceutică și biotehnologie, finanțe și juridice, agricultură și climă, sectorul public, energie și comunicare și media, Fabrica BSC AI din Spania va fi construită pe trei piloni de bază, și anume:

  • dezvoltarea și operarea unui set cuprinzător de servicii de înaltă valoare orientate spre AI cu sprijin specializat;
  • modernizarea supercomputerului EuroHPC JU MareNostrum 5 pentru a include capabilități avansate de calcul AI cu un software AI dedicat și specializat și un depozit extins de date;
  • crearea unei platforme experimentale unice, avansate, optimizate cu inteligență artificială, pentru testarea noilor tehnologii de calcul pe măsură ce acestea vin pe piață.

Un moment de cotitură

Construirea fabricilor de inteligență artificială marchează un moment de cotitură în procesul de transformare digitală al Europei.

Se vor implementa supercalculatoare noi și va fi inclusă, de asemenea, o platformă experimentală, care va servi ca o infrastructură de ultimă oră pentru dezvoltarea și testarea modelelor și aplicațiilor inovatoare de inteligență artificială, precum și pentru promovarea colaborării în întreaga Europă.