Domeniile care utilizează Inteligența Artificială, o mina de aur. Produc bani pe bandă rulantă

Domeniile care utilizează Inteligența Artificială, o mina de aur. Produc bani pe bandă rulantă Inteligența Artificială / Sursa foto: Dreamstime.com

Inteligența Artificială are din ce în ce mai mult succes. Numărul joburilor care necesită competenţe legate de inteligenţa artificială (AI) a crescut de 3,5 ori mai repede decât restul locurilor de muncă la nivel global, relevă datele incluse în raportul PwC 2024 Global AI Jobs Barometer. Și sectoarele care utilizează această tehnologie au înregistrat o creştere de aproape cinci ori mai mare a productivităţii muncii față de alte domenii.

Nou studiu despre Inteligența Artificială

Potrivit unui studiu, serviciile financiare, IT şi serviciile profesionale sunt cele mai expuse schimbărilor generate de AI, atât în activitatea lor, cât şi în privinţa competenţelor angajaţilor. În IT, cererea de competenţe legate de inteligenţa artificială, cum ar fi „AI/Machine Learning Inference” sau procesarea în limbaj natural, este în creştere. Pentru anumite competenţe de programare în limbaje clasice, care pot fi uşor de înlocuit de AI, este în scădere. Specialiștii au spus că există și sectoare care nu vor fi afectate niciodată de AI.

Inteligența artificială

Inteligența artificială. Sursa foto: Dreamstime.com

Sectoarele care nu vor fi afectate de Inteligența Artificială

„Există însă şi sectoare care nu vor fi afectate de inteligenţa artificială sau care înregistrează o cerere de forţă de muncă în creştere datorită altor macro tendinţe, precum sectorul energiei regenerabile, construcţiile, activităţile sportive sau serviciile medicale sau de îngrijire personală. În prezent, există de şapte ori mai multe anunţuri pentru locuri de muncă specializate în IA decât în 2012”, se arată în concluziile raportului de specialitate.

Inteligenta Artificială

Inteligența Artificială. Sursa: Arhiva EVZ

Cea mai rapidă creştere a ponderii rolurilor care necesită competenţe în domeniul AI s-a înregistrat în servicii financiare (pondere de 2,8 ori mai mare faţă de alte sectoare), serviciile profesionale (de trei ori mai mare) şi IT (de cinci ori mai mare).

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce consideră șefii marilor companii

Șefii marilor companii consideră că AI va schimba modul în care organizaţiile îşi vor desfăşura activitatea și că angajaţii vor avea nevoie de competenţe noi. 84% dintre directorii executivi ale căror companii au început să adopte inteligenţa artificială cred că aceasta va creşte productivitatea, iar 70% sunt de părere că noua abordare tehnologică va schimba semnificativ activitatea companiei lor. Aproape jumătate dintre respondenţi (46%) văd o creştere a profitabilităţii din utilizarea AI, în timp ce 41% estimează o majorare a veniturilor.

Raportul PwC 2024 Global AI Jobs Barometer a analizat peste jumătate de miliard de anunţuri de angajare din 15 ţări, care cumulează mai mult de 30% din PIB-ul global, potrivit Agerpress.