Antibiotice inovatoare, descoperite cu ajutorul inteligenței artificiale după șase decenii

Antibiotice inovatoare, descoperite cu ajutorul inteligenței artificiale după șase decenii Inteligența artificială. Sursa foto: Pixabay

Prin utilizarea inteligenței artificiale, oamenii de știință au identificat o categorie inovatoare de antibiotice eficiente împotriva bacteriilor rezistente la tratamentele convenționale.

Folosindu-se de inteligența artificială, oamenii de știință au făcut o descoperire semnificativă: primele antibiotice noi din ultimii 60 de ani.

Inteligența artificială ajută la crearea de noi antibiotice

Identificarea unui compus nou, capabil să eradicheze o bacterie rezistentă la medicamente, care provoacă mii de decese în întreaga lume anual, ar putea marca un moment crucial în eforturile de combatere a rezistenței la antibiotice.

Cercetarea s-a axat în special pe combaterea Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).

Ne puteți urmări și pe Google News

Afecțiunile generate de infecțiile cu MRSA pot să prezinte variații, începând de la infecții ușoare ale pielii și până la complicații mai grave, cu potențial letal.

„Munca noastră oferă un cadru eficient în timp, eficient din punct de vedere al resurselor și perspicace din punct de vedere mecanic, din punct de vedere al structurii chimice, în moduri pe care nu le-am avut până acum”, a spus James Collins, profesor de Inginerie Medicală și Știință la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și unul dintre autorii studiului.

Antibiotice

Antibiotice. Sursa foto: Arhiva EVZ

Revoluționarea procesului de dezvoltare a medicamentelor

Grupul responsabil pentru proiect a implementat un model bazat pe învățarea profundă pentru a anticipa nivelul de activitate și toxicitate al compusului nou.

Această metodă de învățare profundă utilizează rețele neuronale artificiale pentru a extrage și reprezenta automat caracteristicile din date, eliminând nevoia de programare explicită.

Inteligența artificială este tot mai frecvent utilizată în domeniul descoperirii medicamentelor. Aceasta are ca scop accelerarea identificării potențialilor candidați pentru medicamente, prognozarea proprietăților acestora și optimizarea procesului de dezvoltare a medicamentelor, potrivit Nature.

Primul medicament creat cu inteligența artificială

În vara anului 2023, o companie cu sediul în Hong Kong a inițiat procesul de testare pe voluntari umani a primului medicament dezvoltat în totalitate cu inteligența artificială.

Medicamentul este numit INS018_055 şi este folosit pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice, o formă de boală pulmonară cronică.

IA, (inteligența artificială), desemnat cuvântul anului în 2023

Inteligența artificială. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Este primul medicament creat în întregime de inteligenţa artificială generativă care a ajuns la studiile clinice umane de fază II”, declara Alex Zhavoronkov, fondator şi CEO al Insilico Medicine.

Investigația a debutat în anul 2020, având ca obiectiv descoperirea unui tratament pentru o afecțiune pentru care doar medicamentele existente până atunci puteau doar să încetinească evoluția bolii.