Evenimentul Zilei > Actualitate > Inteligenţa Artificială a prezis care pacienţi vor muri curând, dar nu se ştie cum! Rezultatele sunt înspăimântătoare
Inteligenţa Artificială a prezis care pacienţi vor muri curând, dar nu se ştie cum! Rezultatele sunt înspăimântătoare

Inteligenţa Artificială a prezis care pacienţi vor muri curând, dar nu se ştie cum! Rezultatele sunt înspăimântătoare

Acest model de AI află când vei muri iar creatorii săi nu știu cum procedează: „Modelul vede lucruri pe care oamenii probabil nu le pot vedea încă", spun cercetătorii extrem de miraţi.

Cercetatorii de la Pennsylvania Geisingers au instruit un model de AI pentru a prezice care pacienti sunt mai susceptibili de a muri în anul următor.

Brandon Fornwalt, furnizorul de servicii de sănătate Geisinger din Pennsylvania, SUA și colegii săi au însărcinat AI cu examinarea electrocardiogramelor (ECG) rezultate de la aproape 400.000 de pacienţi pentru a prezice cel mai mare risc de a muri în următorul an.

Ei au integrat 1,77 milioane de electrocardiograme (ECG)  pentru a detecta tipare care ar putea indica viitoare probleme cardiace, inclusiv atacuri de cord și fibrilație atrială.

Echipa a instruit două versiuni ale AI: într-una, algoritmul a fost dat numai cu datele brute ECG, care măsoară tensiunea în timp. În celălalt, au fost furnizate date ECG în combinație cu vârsta și sexul pacientului. AI a prezis cu exactitate riscul de deces chiar și la persoanele considerate de cardiologi cu un ECG normal. Trei cardiologi care au examinat separat ECG-uri cu aspect normal nu au fost capabili să identifice tiparele de risc detectate de AI, iar aceste rezultate au pus pe gânduri deoarece suntem în faţa unui lucru cert: AI poate depăşi mintea umană.

Rezultatele au fost impresionante și puțin înspăimântătoare

Potrivit cercetătorilor, modelul AI a avut mai mult succes decât metodele existente în a distinge între pacienții care ar muri într-un an și cei care vor supraviețui. „În orice caz, modelul a detectat chiar probleme cardiace la pacienții care au fost tratați anterior la cardiologi. Acest rezultat sugerează că modelul AI vede lucruri pe care probabil oamenii nu le pot vedea, sau cel puțin că nu știm și credem că sunt normale”, a spus Fornwalt completând: „AI ne poate învăța, probabil, lucruri pe care le-am interpretat greșit de zeci de ani”.

Încă nu se știe ce modele identifică AI-ul, ceea ce îi determină pe unii medici reticenți să folosească astfel de algoritmi. Această cercetare s-a bazat pe date istorice și va fi important să demonstreze în studiile clinice că un astfel de algoritm îmbunătățește rezultatele pacientului, spune colaboratorul Christopher Haggerty. Cercetarea va fi prezentată la Ședințele Științifice ale American Heart Association din Dallas, pe 16 noiembrie, notează New Scientist .