Integrarea Ucrainei în UE și încălcarea drepturilor românilor băștinași. Prima întâlnire dintre avocații poporului din România și Ucraina
- Angelina Olaru
- 30 mai 2024, 18:02
Avocatul Poporului Renate Weber a efectuat, recent, o vizită de lucru, la Cernăuți, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean din Rada Supremă, Dmytro Lubineț. Obiectivul esențial al întâlnirii celor doi ombudsmani în vechea capitală bucovineană a fost documentarea, la fața locului, în privința situației privind drepturile românilor din regiune. Ei au evidențiat importanța impulsionării dialogului româno-ucrainean, pentru a rezolva problemele de care depinde integrarea europeană a Ucrainei. Azi, Renate Weber și Dmytro Lubinet s-au deplasat la Sighet, pentru a continua discuțiile, de data aceasta, cu referire la situația minorității ucrainenilor din România.
Ombudsmanii din București și Kiev promit impulsionarea dialogului româno-ucrainean
Ombudsmanii din București și Kiev au vizitat Palatul Național al Românilor din Cernăuți, unde activează mai multe asociații românești din nordul Bucovinei. Au depus flori la monumentele poeților Taras Șevcenko și Mihai Eminescu, după care au aprins lumânări, în memoria eroilor ucraineni, căzuți pe câmpurile de luptă.
Renate Weber și Dmytro Lubineț s-au întâlnit cu elevi și cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ cu predarea în limba română din regiunea Cernăuți, precum Liceul Lider „Ioan Neculce” din Boian, Liceul „Grigore Nandriș” din comuna Mahala și Liceul „Alexandru cel Bun” din orașul Cernăuți, conform BucPress TV.
Cei doi oficiali au participat, de asemenea, la o reuniune, cu tema „Consolidarea egalității și protecției drepturilor minorităților (comunităților) naționale din Ucraina, în conformitate cu standardele europene, inclusiv în cadrul negocierilor de aderare la UE”. Evenimentul s-a desfășurat la Universitatea Națională „Yurii Fedkovyci” (fosta Reşedinţă a Mitropoliei Ortodoxe a Bucovinei), eveniment, organizat, ca prim pas, în direcția soluționării problemelor minorităților naționale, în special, ale populației băștinașe românești din nordul Bucovinei. Cu această ocazie, ombudsmanii au vizitat Catedra de Filologie Română și Clasică din cadrul aceleiași instituții de învățământ superior.
Păstrarea identității naționale a băștinașilor, încă o mare problemă
Cristina Paladean, șefa catedrei în cauză, a spus că pentru românii din Regiunea Cernăuți, dar și pentru românii din toată Ucraina, este importantă păstrarea identității naționale. „Aceasta semnifică păstrarea limbii și culturii române. Școlile noastre să-și poată desfășura activitatea în limba română, unde populația este majoritar românească. Să ne fie permisă disciplina de studiu Limba și literatura română. Ne dorim păstrarea școlilor cu predare în limba română, fapt ce nu este în defavoarea statului ucrainean, deoarece toți copiii noștri vorbesc limba de stat. Mai ales că avem suficiente ore de limba și literatura ucraineană”, a relatat Cristina Paladean, pentru BucPress TV.
Renate Weber, Avocatul Poporului: „Minoritățile trebuie să se simtă la ele acasă, în statele în care trăiesc”
Iar Renata Weber a declarat pentru același canal media că și în România, minoritățile și-au exprimat doleanțele, iar autoritățile le-au înțeles și le-au rezolvat în mare parte. „Vom merge și la Sighet, pentru a discuta direct cu o parte din minoritatea ucraineană din zona Maramureșului și vom afla cum își vede ea tratate drepturile și libertățile. Minoritățile trebuie să se simtă la ele acasă, în statele în care trăiesc, iar guvernele și parlamentele trebuie să-i facă pe oameni să se simtă la ei acasă. Pentru aceasta e nevoie de voință politică și de fonduri.
„Limba este un certificat de naștere al unei națiuni. Dacă limba va dispărea – națiunea va dispărea, așa că trebuie păstrate! La începutul războiului pe scară largă, două milioane de cetățeni ai Ucrainei au tranzitat România, iar etnicii ucraineni din țară care vorbesc limba lor maternă au oferit un ajutor enorm, la graniță, refugiaților, fapt ce a îmbunătățit și a facilitat comunicarea. Prin urmare, nimeni nu are dreptul să ia altuia nici certificatul de naștere și nici limba, pentru că aceasta este o infracțiune”, a declarat Renate Weber, la Cernăuți.
De astăzi, cei doi ombudsmani își continuă deplasările, la Sighet, pentru a se întâlni cu reprezentanți ai minorității ucrainene din România. Politologul Serghei Hakman din Cernăuți a declarat că problemele minorităților nu țin doar de relațiile cetățeanului ucrainean cu statul în care trăiește sau ale cetățeanului român cu statul său. Este și o problemă legată de integrarea europeană a Ucrainei și respectarea principiilor europene. VIDEO de la Cernăuți, pentru mai multe detalii: https://shorturl.at/9kJtF