Integrarea în Schengen sabotată de Dan Tăpălagă și G4Media. Derapaj grosolan în ziua în care Comisia Europeana a cerut vot pozitiv pentru România

Integrarea în Schengen sabotată de Dan Tăpălagă și G4Media. Derapaj grosolan în ziua în care Comisia Europeana a cerut vot pozitiv pentru RomâniaSursa foto: Arhiva EVZ

Aderarea la Spațiul Schengen este sabotată din interior de o serie de organisme media care prezintă „vulnerabilitățile” României. Este vorba despre G4media care, într-o serie de articole, critică susținerea de care se bucură țara noastră din partea Comisiei Europene pentru a primi un răspuns pozitiv la Consiliul JAI de la începutul lunii decembrie.

În condițiile în care Comisia Europeană se pronunță în favoarea aderării României la Spațiul Schengen, acest demers este contestat din interior de mai multe publicații. În ultimele luni acestea au făcut demersuri care, potrivit unei analize a România TV, sunt menite să saboteze toate eforturile autorităților de la București. Aderarea la Schengen este obiectivul de țară numărul 1 pe care toată clasa politică îl susține. Acesta este crucial pentru integrarea României în Uniunea Europeană ca stat cu drepturi depline.

În analiza citată sunt incriminate mai multe articole publicate de G4media, site condus de Dan Tăpălagă, care contestă procesul de aderare a României. Aceasta în vreme ce Comisia Europeană solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile care să permită României, Bulgariei și Croaţiei să adere la Spațiul Schengen. Comisia Europeană a atras atenția că cele trei state sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen, iar aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată.

Astfe, chiar în ziua în care oficialii de la Bruxelles au solicitat ca România să primească votul de aderare, Dan Tapalagă şi colegii săi au inventariat „vulnerabilităţile” României şi au publicat un articol care ar putea sabota intrarea României în spaţiul Schengen. Materialul desființează concluziile Comisiei Europene si prezintă situația taman pe dos, insistând că România nu întrunește criteriile de aderare.

În acest context, concluzionează autorul analizei de Romania TV, după lectura unui astfel de articol, întrebarea care se pune este de ce ar dori G4media și Dan Tăpălagă ca România să nu intre în Schengen? Ce interese reprezintă și mai ales ce grupuri influență, din spatele site-ului, îi împing pe jurnaliști să militeze împotriva intereselor României.

Comisia Europeană laudă demersurile României

Comisia Europeană subliniază că România are un management puternic şi de înaltă calitate a frontierelor. Oficialii europeni evidențiază și modul de supraveghere a frontierelor şi controalele sistematice, dar și cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane sunt două priorităţi ale României, arată Comisia. Iar sistemul de informaţii Schengen este bine pus la punct.

În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente care să garanteze accesul la protecţia internaţională respectând principiul nereturnării (n.r. – principiu fundamental al dreptului internaţional care interzice unei ţări care primeşte solicitanţi de azil să îi returneze într-o ţară în care aceştia ar putea fi în pericol de persecuţie pe baza „rasei, religiei, naţionalităţii, apartenenţei la un anumit grup social sau politic, opiniei”.

Recomandatea Comisiei Europene urmează să fie transmisă către Consiliul Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care se reunește pe 8 decembrie. Sub preşedinţia cehă, Consiliul va vota cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României şi Croaţiei la spaţiul Schengen fără controale la frontierele interne.