Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie. Ce nu ai voie să faci azi
- Georgiana Dragomir
- 2 februarie 2024, 12:43
Biserica ortodoxă sărbătoreşte pe 2 februarie, la 40 de zile de la Crăciun, Întâmpinarea Domnului. Potrivit însemnărilor teologice, în această zi, Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria şi Iosif pentru împlinirea Legii iudaice, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie dedicat lui Dumnezeu.
Numită și „praznicul curățirii”, Întâmpinarea Domnului este sărbătorită și de catolici. Dacă la ortodocşi accentul sărbătorii se pune pe prunc, la catolici, sărbătoarea este centrată pe Fecioara Maria, care a venit la templu pentru curăţirea ei, după legea iudaică.. De aceea, la catolici sărbătoarea este cunoscută şi sub numele de Curăţirea Sfintei Marii şi este trecută între sărbătorile Maicii Domnului.
Întâmpinarea Domnului, sărbătorită și de catolici
Prima atestare documentară a acestei sărbători se găseşte în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care scrie că această sărbătoare se ţinea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Naşterea Domnului. Printre autorii care au întocmit Slujbe închinate acestui praznic împărătesc se numără Sfântul Chiril al Ierusalimului, Sfântul Grigorie Teologul, precum şi Sfântul Ioan Gură de Aur, notează doxologia.ro.
La templu, Pruncul Iisus este întâmpinat de Sfântul Simeon. El este cel care l-a luat pe prunc în braţe şi mulţumind Domnului, a zis: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32). În acea zi, dreptul Simeon a trecut la Domnul.
Ce nu ai voie să faci de Întâmpinarea Domnului
Unii credincioși au câteva superstiții legate de Întâmpinarea Domnului, multe dintre acestea necontestate de preoți. Astfel, în această zi sunt interzise mai multe lucruri.
Nu se mătură pentru ca păsările să rămână sănătoase, iar stupii să fie productivi.
- Nu ai voie să coși și nici să tricotezi.
- Nu ai voie să prelucrezi lâna și să speli
- Nu ai voie să faci alte treburi prin gospodărie.
- Nu ai voie să croșetezi.
- Nu trebuie să te tai cu foarfeca.
- Nu este bine să te cerți cu cei din jurul tău.
- Nu ai voie să te superi pe cei de lângă tine.
- Nu ai voie să ceri bani.
- Nu ai voie să pretinzi lucruri sau servicii.
- Nu ai voie să lucrezi în această zi.