Întâlnirea Macron-Putin. Franța afirmă că liderul de la Kremlin vizează o dezamorsare a crizei din Ucraina

Întâlnirea Macron-Putin. Franța afirmă că liderul de la Kremlin vizează o dezamorsare a crizei din Ucraina Sursa: Captură video

Oficialii francezi afirmă că Vladimir Putin vizează o dezamorsare a crizei din Ucraina, promițînd să nu aibă nicio altă inițiativă de ordin militar și acceptând să-și retragă miile de soldați din Belarus după finalizarea manevrelor plănuite în această țară.

Dacă acordul – convenit luni, în cursul discuțiilor cu omologul său francez, Emmanuel Macron – e confirmat de Putin, asta ar duce la o detensionare a situației din regiune după ce Rusia și-a comasat peste 100000 de soldați la frontierele sale cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru Financial Times că Putin și Macron sunt „dispuși să își continue dialogul” pe tema propunerilor Franței, dar discuțiile mai trebuie încă să potolească temerile Moscovei. Marți, el le-a spus reporterilor că Putin și Macron mai au încă de discutat pentru a se ajunge la un acord.

„Este imposibil, pentru că Franța este membră a UE și a NATO, unde ea nu deține conducerea. O altă țară din organizație deține poziția de lider. Așadar, cum am putea vorbi despre vreun acord?”, a spus Peskov, potrivit ft.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Țările occidentale nu iau destul de în serios temerile Rusiei legate de securitatea sa

În această lună, Rusia și Belarus participă la niște ample manevre militare, în care sunt mobilizați aproximativ 30000 de militari ruși. Peskov a spus că forțele ruse, dintre care, în ultimele săptămâni, unele au venit chiar și de pe coasta Pacificului, vor pleca la finalul manevrelor, dar a refuzat să precizeze și data retragerii.

Întrebat despre o presupusă propunere franceză de a i se acorda Ucrainei un statut de neutralitate, de felul celui avut de Finlanda în cursul Războiului Rece, Peskov a spus că angajamentul Kievului de a recuceri Peninsula Crimeea echivalează cu o ‚definlandizare’ și a avertizat că țările occidentale nu iau destul de în serios temerile Rusiei legate de securitatea sa.

„Deocamdată, bineînțeles, nu putem spune că ne-am îndrepta spre o soluție”, a spus Peskov. „Tensiunile sunt în creștere pe zi ce trece... astfel încât o dezescaladare este într-adevăr foarte necesară”.

Putin s-a arătat combativ și critic față de NATO

În decursul conferinței de presă desfășurate după cele cinci ore de discuții, nici Putin și nici Macron nu s-au referit direct la un acord, deși președintele Franței a spus că Putin l-a asigurat că dorește să discute despre o dezamorsare a situației.

Putin s-a arătat combativ și critic față de NATO, învinuind Occidentul și Ucraina de apariția acestei crize, dar a spus că Rusia „va face tot posibilul pentru a ajunge la un compromis care să fie acceptabil pentru toată lumea” în privința securității europene.

„Cred că este întrutotul posibil ca unele idei și sugestii ale sale, chiar dacă este probabil prea devreme să vorbim despre ele, să se poată înscrie ca bază pentru următorii pași comuni”, a spus Putin, referindu-se la propunerile lui Macron.

Rusia cere ca NATO să se angajeze că nu va admite niciodată Ucraina și că va renunța la extinderea spre est, practic, modificându-se astfel situația securității intervenite după Războiul Rece. Oficialii europeni susțin că asemenea cereri sunt inacceptabile, dar ei au încercat să ajungă la o bază comună cu Moscova în privința altor probleme, cum ar fi controlul armamentului.

Macron, care, s-a întâlnit marți la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut aceste mari diferende dintre Rusia și Occident cu privire la conflictul din Ucraina și a spus că părțile implicate caută să găsească „noi soluții” în vederea întăririi securității și stabilității.

„Suntem conștienți de gravitatea situației și este în interesul imperativ al tuturor să se găsească o cale pentru a păstra pacea și stabilitatea în Europa”, a supus Macron după convorbiri. „Încă mai e timp”.

Potrivit oficialilor francezi, a existat un acord în vederea unor noi inițiative militare și pe tema unui larg dialog legat de mobilizarea trupelor rusești.

Ucraina nu își va încălca principiile stabilite

Macron a spus că scopul ar fi crearea unor „garanții concrete de securitate” pentru toate statele din regiune, incluzând Rusia, Ucraina și o serie de state membre ale UE, ceea ce ar permite stabilirea unei „noi ordini de securitate și stabilitate în Europa”.

Marți, Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a spus că țara sa nu-și va încălca principiile stabilite, el respingând o forțare a Ucrainei de a-și schimba obiectivele sale de politică externă, respectiv, aderarea la NATO și la UE, sau un compromis pe tema suveranității și integrității sale teritoriale. „Așteptăm toți cu interes semnalele pe care dl Macron ni le va transmite de la Moscova”, a adăugat Kuleba.

Putin și Macron și-au început tratativele stând fiecare singur la capetele unei mese ovale imense – în opinia Kremlinului, procedura vizând precauții de distanțare socială - înainte de a participa la un dineu select, cu langustine, supă rusească de pește și o serie de preparate din pește și vânat.

Vinul provenea din viile de la Marea Neagră despre care militantul opoziției, Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al lui Putin, aflat acum la închisoare, spunea că ar face parte din proprietățile presupusului palat construit pentru președinte. Putin a negat că ar deține un asemenea palat.