Întâlnirea GHEȚARILOR: Netanyahu este primit de Obama la Casa Albă

Întâlnirea GHEȚARILOR: Netanyahu este primit de Obama la Casa Albă

Premierul israelian Benyamin Netanyahu îl întâlnește luni la Washington pe președintele american Barack Obama într-o încercare de deblocare a relațiilor bilaterale, după acordul nuclear iranian.

Întâlnirea de la Casa Albă, programată pentru ora 10.30 (17.30, ora Bucureștiului), are loc în ciuda răcelii reciproce, pe care cei doi nici nu mai încearcă să o ascundă.

Obama a primit foarte prost vizita premierului israelian în Statele Unite, când Netanyahu, neinvitat practic de administrația americană, a sfidat-o adresându-se Congresului și cerând blocarea acordului cu Iranul.

Întâlnirea Obama - Netanyahu de luni va încerca să mai panseze din rănile relațiilor bilaterale și să afirme caracterul solid al alianței strategice dintre cele două state, dincolo de sentimentele personale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalul punct al discuțiilor va fi noul acord militar pe viitorii 10 ani. Este de așteptat ca Israelul să ceară ca ajutorul militar american anual, care este acum de 3 miliarde de dolari, să ajungă la 5 miliarde, scrie presa israeliană.

Netanyahu va încerca să explice că este necesar ca țara sa să fie mai bine înarmată după acordul cu Iranul (calificat de Tel Aviv drept „greșeală istorică”), în fața riscurilor suplimentare puse de Teheran sau de aliații acestuia, Hezollahul libanez și Hamasul palestinian.

Noul acord militar israelo-american trebuie să intre în vigoare în 2017, când va expira cel actual. Israelul speră să primească mai mult decât cele 33 de avioane F-35 promise anterior, dorind ca Washingtonul să-i livreze și un număr încă neprecizat de avioane-elicoptere V-22 Osprey.

Perspectiva unui asemenea acord îi va permite lui Obama să declare că niciodată cooperarea cu Israelul în domeniul securității nu a fost mai puternică și mai strânsă ca în timpul administrației sale.

În ceea ce privește problema palestiniană, perspectivele sunt mai sumbre. Obama a pierdut orice speranță de a mai vedea un acord de pace israelo-palestinian până la sfârșitul mandatului său, în ianuarie 2017. Lucrul acesta este admis chiar și de colaboratorii săi cei mai apropiați. Chiar și șansele reluării negocierilor sunt slabe.

Obama și Netanyahu se întâlnesc pe fondul unui val de violență care în Teritoriile palestiniene, care pare să anunțe o nouă Intifada.

Înaintea plecării spre Washington, premierul israelian a lăsat să se înțeleagă că ar putea anunța măsuri concrete pentru atenuarea tensiunilor.

Totuși, aceste se află sub o puternică presiune din partea Dreptei politice interne. Cincisprezece deputați au semnat un apel către Obama privind „dreptul legal și istoric” al Israelului de a construi în Ierusalim și Cisiordania.

În ceea ce privește gesturile de bunăvoință față de palestinieni, unul dintre principalii aliați la guvernare ai lui Netanyahu, Naftali Bennett, a declarat:

„Noi ar trebui să le cerem să înceteze cu asasinatele și cu propagarea urii.”