Întâlnire Iohannis-Stoltenberg. Preşedintele României, INFORMAŢII DE ULTIMĂ ORĂ despre SCANDALUL de la Deveselu: „Nu trebuie să intre nimeni în panică...”

Întâlnire Iohannis-Stoltenberg. Preşedintele României, INFORMAŢII DE ULTIMĂ ORĂ despre SCANDALUL de la Deveselu: „Nu trebuie să intre nimeni în panică...”

Preşeedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi la Palatul Cotroceni cu Jens Stoltenberg, Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice şi au încheiat, în urmă cu puţi timp declaraţile comune.

Klaus Iohannis a declarat că relaţia României cu NATO este una excelentă, punctând că NATO ŞI UE trebuie să meargă împreună, deoarece au interese comune. Totodată, preşedintele a precizat că România este un aliat responsabil al NATO. 

Iohannis, AVERTISMENT pentru Rusia! Președintele României a IEȘIT în APLAUZE din Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a venit şi  cu asigurări în scandalul iscat în jurul bazei de la Deveselu. În cadrul conferinţei comune susţinute alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şeful statului a susţinut că situaţia este excelentă, iar programul merge conform planificării.

Iohannis:Programul de la Deveselu merge inainte cum a fost planificat

Ne puteți urmări și pe Google News

"A fost prost inteleasa. Vreau sa clarific. Programul de la Deveselu merge inainte cum a fost planificat. Esenta programului e planificata, programata. Au fost membri din diferite forte armate care au vrut sa se discute daca e nevoie de o aparare suplimentara a facilitatii, deci nu nucleul. Trebuie studiat, pentru ca facilitati care nu fac parte din nucleu pot ridica noi temeri, ori asa ceva nu se poate discuta in cateva luni de zile. Asta a fost discutia in SUA: sa nu se faca in mare viteza. Concluzia e: programul Deveselu functioneaza conform planului. Facilitati suplimentare trebuie mai bine studiate inainte sa fie implementate. Cred ca am fost clar. Nu trebuie sa intre nimeni in panica, situatia de la Deveselu este excelenta.", a declarat Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă.

Scandalul s-a declanşat după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar intenţiona să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu.

Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg,a ţinut un discurs în care a felicitat România pentru contribuţia eei şi pentru seriozitatea implicării. 

„NATO se sprijină pe dumneavoastră, pentru a face schimburi cu colegii dumneavoastră, cu popoarele pe care le reprezentaţi. Aţi aprobat bugetele de apărare naţională şi faceţi eforturi pentru ca organizaţia să îşi desfăşoare activitatea. În ziua de astăzi, aş vrea să subliniez unde ne aflăm în momentul de faţă şi către ce ne îndreptăm. NATO este o alianţă care îşi ţine promisiunile. Spunem ceea ce facem şi facea ceea ce spunem, Ne adaptăm la un nou mediu al siguranţei şi la noi provocări. Ne adaptăm la noile provocări de securitate cu care ne confruntăm, ne extindem prezenţa în estul Europei. Ne sprijinim partenerii şi ridicăm cooperarea cu Uniunea Europeană la un nou nivel”, spune Jens Stoltenberg.

„Am participat la toate discuţiile grupurlor multinaţionale. Trupele operaţionale se află la faţa locului şi ştiu că un atac împotriva unuia dintre aliaţi va fi un atac împotriva tuturor. Avem un angajament puternic de solidaritate. Nu numai că ne întpărim prezenţa deplină în Estul alianţei, dar şi în Sudul alianţei. Vedem, de asemenea, o creştere a prezenţei noastre în Marea Neagră, iar avioanele noastre patronează acest teritoriu”, a mai spus Secretarul General al NATO.

NATO nu vrea război cu Rusia

Mai mult, Stoltenberg a mai declarat și faptul că NATO nu vrea un Război cu Rusia. „Desfăşurările noastre de trupe sunt un răspuns direct al acţiunilor şi ameninţărilor Rusiei faţă de Ucraina. Suntem preocupaţi de creşterea militară a Rusiei în zona frontierelor noastre. Nu vrem să izolăm Rusia, NATO nu doreşte un nou Război Rece. Dorim să îmbrăţisăm transparenţa şi predictibilitatea, care sunt în interesul tuturor. NATO a jucat un rol împotriva terorismului pentru mulţi ani, iar operaţiunea noatră cea mai mare de până acum a fost în Afganistan, unde avem 13 mii de trupe, pentru a stabiliza această ţară”.