Evenimentul va avea loc la Palatul Buckingham, începând cu ora 20.00. O oră şi jumătate mai târziu, preşedintele va participa la o recepţie informală oferită de prim-ministrul Regatului, Boris Johnson.

Liderii ţărilor NATO se reunesc pentru două zile la Watford, lângă Londra, pentru aniversarea a 70 de ani de existenţă a alianţei. Atmosfera este însă departe de a fi festivă din cauza mai multor dispute. Preşedintele francez a creat recent vâltoare spunând că NATO este în moarte cerebrală, cu o Americă tot mai neangajată şi o Turcie care intervine militar fără să-şi consulte partenerii. Conducerea NATO şi cancelarul german l-au contrazis, între timp, cu argumentul că Alianţa este mai necesară ca oricând.

Șeful statului va expune evaluările naționale cu privire la Evoluțiile de Securitate la nivel Regional și Global. Pentru România, mai ales, în contextul actual este esențială reconfirmarea unității și coeziunii alianței și o relație transatlantică puternică, urmând ca, în cazul discuțiilor șeful statului Klaus Iohannis să reafirme importanța Mării Negre pentru securitatea din regiune, notează Radio România Actualități.

Din delegația României, aici la Londra, mai fac parte printre alții, ministrul Apărării Nicolae Ciucă și șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu. Este de așteptat ca în cadrul reuniunii să fie adoptată o declarație publică succintă cu caracter strategic, care va evidenția principalele progrese și preocupări la nivel înalt.

De asemenea, este posibil ca la reuniunea liderilor care are loc mâine să se discute și perspectiva lansării unui proces de reflecție asupra viitorului Nato, având în vedere și recentele declarații ale președintelui Franței Emmanuel Macron, care caracteriza Nato ca fiind citez „în moarte cerebrală”.

Astăzi șeful Statului Klaus Iohannis va participa la recepțiile oferite aici, la Londra, de Regina Elisabeta a II-a și de premierul Marii Britanii, Boris Johnson.