Întâlnire cu ușile închise între Cioloş şi agricultori

Întâlnire cu ușile închise între Cioloş şi agricultori

Premierul Dacian Cioloş s-a văzut ieri cu reprezentanţi ai fermierilor, care s-au plâns de vechile lor probleme. Discuţiile au avut loc fără presă

Peste 60 de fermieri din toată țara s-au strâns ieri la Conacul Cantacuzinilor din localitatea Afumați, în apropierea Bucureștiului, la o întâlnire cu primulministru Dacian Cioloş, cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, şi alți reprezentanți ai Guvernului. Până să ajungă oficialii, am stat de vorbă cu fermierii, ca să aflăm ce probleme ar fi de ridicat la masă cu premierul. „Avem probleme mai vechi... Se lucrează la modificarea legii de vânzare a terenurilor, avem probleme cu abuzurile mediului...”, spune „tartorul” întrunirii, Laurențiu Baciu, șeful LAPAR.

Controale excesive de la Fisc

Mai precis, explică liderul LAPAR, recolta de porumb, oricum parțial distrusă de seceta din acest an, este atacată de mistreți, protejați însă prin lege. În plus, lipsa irigațiilor, o problema cronică deja a fermierilor, va fi din nou pusă pe tapet. Ar mai fi și problemele cu Fiscul.

Aici, Laurențiu Baciu se eschivează, nu mai dă detalii. Un fermier din Alexandria intervine însă. Andrei Ion se plânge de controale la sânge din partea diviziei Antifraudă a ANAF, tocmai la firmele mici cu capital autohton. De altfel, între fermierii din Alexandria circulă teoria conspirației, potrivit căreia tocmai de aceea ar avea Antifrauda sediu în oraș, ca să îi chinuie cu controale, să le distrugă afacerile şi să facă loc unora mai mari.Problema e ridicată de fermieri din toate zonele. La întâlnire a participat şi secretarul de stat de la Finanţe, Gabriel Biriş.

„La Irimescu se intră ca la cofetărie”

La grâu a fost o recoltă bună, dar nu pe cât așteptau fermierii în primăvară, spune Baciu. Ploaia de acum câteva zile a venit ca o mană cerească. „Dacă nu ploua încă două zile, aveam dezastrul de anul trecut”, adăugă fermierul. Grâul l-a vândut la 45-50 de bani kilogramul, fără sa iasă prea mult în câștig - deh, mâna intermediarilor, dar recolta de porumb va fi un dezastru. Cu puțin timp înainte de venirea premierului, spiritele încep să se agite, bodyguarzii apar de nicăieri. „De câte ori sunt întâlniri ca aceasta, între fermieri şi premier?”, îl întreb pe Laurențiu Baciu: „Foarte des. Este extrem de deschis şi nu te amână cu problemele, ci încearcă să le rezolve pe loc, sună la responsabili. La Irimescu intri ca la cofetărie şi te ascultă. Până acum, ceilalți miniștri ne spuneau după un minut că au treabă”.

Ce au obţinut fermierii

La finalul întâlnirii, Dacian Cioloş a punctat măsurile convenite cu fermierii, în cadrul întâlnirii desfăşurate cu uşile închise. Iată principalele teme:

◆ Nu s-au cerut bani mai mulți, ci mai multă simplificare a legislației.

◆ S-a stabilit crearea unui fond mutual din care să se asigure despăgubiri pentru secetă, la care să participe fermierii în proporție de 35% şi statul, cu 65%, în cea mai mare parte de la UE.

◆ S-a convenit că în materie de măsuri fiscale e nevoie de clarificări şi simplificări, în special în privința rambursării TVA, dar s-a discutat şi despre posibilitatea ca datoriile statului la fermieri să fie compensate cu cele pe care aceștia le au la stat.

◆ Administratorilor domeniilor de vânătoare li s-ar putea impune măsuri, așa încât mistreții să nu mai intre pe terenurile cultivate cu porumb, distrugând recolta.

◆ Peste 90% din subvenţiile APIA vor fi acordate celor din zootehnie până pe 15 august, iar restul până la finalul lunii.

◆ Pentru irigații, va exista o schemă de minimis de 32 de milioane de lei pentru costurile cu energia. În prezent, circa 137.000 de hectare sunt afectate de secetă în proporție de 30-60%, dar pentru a se lua o hotarâre în privința compensațiilor, Executivul așteaptă o situație exactă.

◆ De asemenea, guvernul lucrează la refacerea legislației privind vânzarea terenurilor. „Trebuie să creăm condiții ca terenurile să fie folosite de localnici”, a spus Cioloş. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a menționat că celor care achiziționează terenuri li se va impune să facă dovada rezidenţei în România şi a faptului că dețin o specializare în agricultură.