Insulele Feroe, țara care a refuzat Uniunea Europeană. Naționala României, meci crucial într-un ținut ostil
- Andrei Calin
- 10 octombrie 2019, 18:20
Naționala României joacă, mâine, un meci crucial, într-unul dintre cele mai izolate și ostile ținuturi ale lumii
Naționala de fotbal a României evoluează, mâine seară, de la ora 19.00 (în direct la PRO TV) un meci esențial pentru calificarea la Euro 2020. ,„Tricolorii” întâlnesc Insulele Feroe, în deplasare, și sunt obligați să nu se împiedice de nordici pentru a rămâne în cărți.
Echipa lui Cosmin Contra este mare favorită în fața unei formații semi-profesioniste, pe care a învins-o de opt ori în opt meciuri. Prima dată, în 1992 (scor 7-0), ultima dată în primăvara acestui an (scor 4-1). Cum glumea un fost fotbalist al naționalei, „în Feroe este mai greu să aterizezi decât să câștigi”.
Emoții mari la aterizare
Și într-adevăr, avioanele care ajung pe aeroportul din capitala Torshvan sunt conduse de piloți cu înaltă calificare, care știu să depășească intemperiile ostilelor insule. Aici sunt vânturi puternice, ceață și temperaturi medii de 6,6 grade Celsius. Arhipelagul feroez este format din 18 insule, 17 dintre acestea fiind locuite. Micuța țară rămâne o enigmă pentru orice european, fiind destul de greu accesibilă pentru turiști și aproape imposibil de luat în calcul pentru cei care ar dori să se stabilească aici.
Venit mediu lunar de 3.100 de euro
Insulele Feroe au autonomie din 1948, dar sunt sub administrație daneză. De la Copenhaga la Torshvan, o aeronavă parcurge drumul în aproximativ trei ore. Bucățile de pământ din nordul Oceanului Atlantic au origine vulcanică și sunt poziționate între Norvegia și Islanda. 50.000 de locuitori se găsesc în Feroe, țară cu un venit mediu lunar de 3.100 de euro.
Primii oameni care au ajuns în această parte a lumii au fost călugării irlandezi, în a doua jumătate a secolului al VII-lea. O sută de ani mai târziu, locurile au fost colonizate de vikingii norvegieni. În 1380, țara a ajuns și sub stăpânire daneză, apoi, în 1814, norvegienii s-au retras din administrație. Numele țării înseamnă „insulele oilor” și asta spune totul despre una dintre principalele activități ale locuitorilor. Cea de-a doua, firesc, pescuitul.
La acest capitol, feroezii se remarcaseră până în urmă cu câțiva ani printr-un ritual barbar: omorau sute de balene și întindeau leșurile pe plajă. În 1973, feroezii au refuzat să între în UE, alături de Danemarca. În aceste insule fotbalul se joacă peste tot pe unde e posibil, pe terenuri sintetice.
Există 20 de stadioane și 1.000 de juniori care speră să ajungă într-o zi la națională. Interesant este că primul club, Tvoroyrar Boltfelag, a luat ființă în 1892! În România, Olimpia București, prima echipă înființată în țară, s-a născut în 1904.