Situată între Puerto Rico și Republica Dominicană, pe insula Mona, zisă și Insula Monștrilor, există numeroase peșteri și câteva plaje, dintre care doar unele sunt deschise vizitatorilor. Nu este deloc ușor să ajungi pe insulă și este protejată de guvernul portorican – ceea ce explică de ce este nelocuită.

Este o rezervație naturală, și cine are permisiunea de a o vizita trebuie să-și aducă propria hrană și apă înrucât pe insula un există niciun izvor. Se crede că indigeni Taino erau prezenți pe Isla de Mona, posibil pentru sute sau chiar mii de ani. Cu toate acestea, populația lor a fost decimată atunci când spaniolii au descoperit insula. În cele din urmă, ea a fost folosită de pirați ca un punct de depozitare a proviziilor.

Pe această insulă mică, de circa 11 kilometri lungime și aproape cinci lățime, trăiesc animalele pe cale de dispariție, cum ar fi iguana de la Mona, pisica galbenă de mlaștină și cactusul higo chumbo. Iguana de la Mona nu se găsește în nicio altă parte din lume. Acest tip de iguană poate crește pînă la aproximativ un metru.

Pentru a vizita insula, este important să-ți planifici călătoria cu mult înainte pentru că sunt necesare premise special, iar transportul este destul de anevoios. În plus numai 100 de vizitatori sunt autorizați simultan. Există o plajă numită Playa Sardinera, una dintre cele mai accesibile din insulă.

Aici pot fi găsiți polițiștii și rangerii, a căror prezență este aceea de a asigura respectarea strictă a normelor de mediu. Turiștii trebuie să fie atenți la flora și fauna de pe insulă, asigurându-se că nu vor afecta habitatul în nici un fel.

Pe insula există și o populație semnificativă de porci sălbatici cee ace strnește interesul vînătorilor. Dar vânătoarea se poate face fără arme de foc, doar cu arc și săgeți, un documentar în acest sens fiind realizat recent de National Geografic.