Evenimentul Zilei > Actualitate > Institutul Național de Transfuzii se reorganizează. Alin Țucmeanu, MS: Pacienții își vor putea deconta tratamentul
Institutul Național de Transfuzii se reorganizează. Alin Țucmeanu, MS: Pacienții își vor putea deconta tratamentul

Institutul Național de Transfuzii se reorganizează. Alin Țucmeanu, MS: Pacienții își vor putea deconta tratamentul

Astăzi, a avut loc o dezbatere publică la Ministerul Sănătății pe marginea reorganizării sistemului național de transfuzie sangvină.

"În primul rând pacienţii vor avea acces la un tratament de calitate într-un institut care printr-un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le poate deconta tratamentul şi le poate elibera bilete de trimitere pentru dânşii. Acum mulţi îşi plătesc analizele din fondurile proprii", a spus Alin Ţucmeanu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, întrebat care vor fi beneficiile reorganizării Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, Doina Guşa, citat de Agerpres, a atras atenţia asupra deficitului de personal din instituţie.

"Prin noua reorganizare şi intrând pe sistemul de urgenţă avem posibilitatea să plătim ore suplimentare oamenilor. Acum nu facem pentru că aşa este legea", a spus Doina Guşa.

Potrivit acesteia, în nici o ţară din lume Institutul de Hematologie sau Centrul Naţional de Transfuzie nu gestionează hemofilicii şi talasemicii.

"Activitatea de transfuzie este una care se desfăşoară de la vena donatorului până la vena pacientului, deci institutul nu poate avea ca şi atribuţie activitatea terapeutică de transfuzie, acesta este cel mai important lucru şi acest aspect se încearcă acum, să se obţină cadrul legal terapeutic pentru talasemici şi hemofilici", a menţionat Guşa.

Prezent la dezbatere, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, a declarat că nu este "liniştit": "După ultima dezbatere ce a avut loc la minister nu am ajuns la nicio concluzie, adică vor rămâne pacienţi de talasemie şi hemofilie în cadrul institutului undeva pe hârtie, că nu există un spaţiu amenajat, autorizat, exact ce ni se reproşează de 40 de ani de când suntem trataţi aici, că nu avem un spaţiu autorizat, bun, să se autorizeze".