Ura, un sentiment uman, care a fost deja incriminat în România, devine infracțiune și la nivelul UE. Parlamentarii europeni au votat cu o majoritatea covârșitoare introducerea ei printre infracțiunile deosebit de grave.
Ura a devenit la fel de periculoasă ca terorismul și ar trebui pedepsită ca atare. Aceasta este rezoluția deja votată în Parlamentul European. Practic, discursul la ură, infracțiunile motivate de ură devin la fel de periculoase ca cele specificate la articolul 83, alin. 1. Vorbim așadar despre infracțiuni cum sunt terorismul, traficul de arme, de persoane, crima organizată.
Deși parlamentul a trecut deja rezoluția, aceasta va fi suspusă și unui vor în Consiliul Uniunii Europene având în vedere că vorbim despre un impac major. Astfel că Parlamentul după acest vot, probabil va cere statelor UE introducerea în legea națională a unor prevederi cu privire la ură.
În cadrul dezbaterilor, parlamentarii conservatori s-au opus vehement cu privire la adoptarea rezoluției. Ei au acuzat că nu se face dezbatere politică și mai degrabă inchiziție, potrivit parlamentarului Patricia Chagnon.
„Dacă aș spune, de exemplu, că nu vreau ca minorii să primească tratament hormonal sau alt tratament medical, nu este un discurs de ură împotriva persoanelor transexuale.
Ci o declarație de dragoste pentru copii. Dacă lupt împotriva migrației excesive în țara mea, pe continentul nostru... nu sunt mișcat de ură, ci de dragoste pentru țara mea și pentru continentul nostrum”.
Libera exprimare încetează să mai existe odată ce ura este pedepsită
A spus acesta. "Stabiliți infracțiuni de gândire pentru a limita libertatea de exprimare și de exprimare ... și pentru a ataca pe oricine este împotriva ideologiei voastre". A spus și un eurodeputat Italian. De asemenea un alta eurodeputat a adăugat că din acest moment textul cu privire la liberă exprimare nici nu ar trebui să mai existe în UE.
În ceea ce privește România, aceasta s-a aliniat deja la cerințele UE. Instigarea la ură a devenit deja articol în Codul penal și este pedepsită prin lege. Cu toate acestea este extreme de periculos să sancționezi penal un sentiment, avertizează specialiștii în drept.
Mai ales că acesta nu este foarte delimitat, drept urmare judecătorii nu pot lua o decizie clară, când o definiție legală a urii nu există. Drept urmare excesele de zel din această perspectivă nu vor putea fi întâmpinate. Iar totul va duce în cele din urmă la o cenzură a libertății de exprimare.