Bolnav de cancer, batjocorit de sistemul public de sănătate. A mers la instanță pentru a primi tratamentul gratuit

Bolnav de cancer, batjocorit de sistemul public de sănătate. A mers la instanță pentru a primi tratamentul gratuitPacient cancer Sursa foto: Dreamstime.com

Un număr tot mai mare de români bolnavi cancer sunt batjocoriți de sistemul public de sănătate, după o viață de contribuții. Unii dintre aceștia au dat în judecată statul, încercând să obțină acces la medicamentele extrem de costisitoare de care au nevoie pentru a-și susține tratamentul și a-și salva viețile.

Curtea de Apel Alba Iulia are pe rol cele mai multe cazuri intentate statului român de bolnavii de cancer. În decursul ultimilor ani, zeci de pacienți au obținut ordonanțe președințiale de la această instanță, obligând instituțiile statului să furnizeze tratamentele recomandate de medici.

Bolnavii de cancer cer în instanță tratamente gratuite

La data de 4 ianuarie 2024, a avut loc un nou proces. Un pacient afectat de o formă rară de cancer a reușit să convingă instanța că medicamentul Regorafenib, comercializat sub denumirea Stivarga, poate fi crucial pentru salvarea vieții sale.

Costul acestui medicament se ridică la aproximativ 10.800 de lei per flacon, o sumă pe care pacientul nu și-o poate permite. Stivarga este autorizat pentru comercializare, inclusiv în România, prin procedura centralizată a Uniunii Europene.

Reclamantul, Ioan C., a fost diagnosticat cu o „tumoare stromală gastrointestinală”, iar medicul curant a recomandat tratamentul cu acest medicament.

Pacientul bolnav de cancer a formulat și o cerere pentru obligarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale să evalueze acest medicament în vederea includerii în lista tratamentelor asigurate, accesibile asiguraților cu sau fără contribuție personală, pe baza prescripției medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

În afara acestei instituții, pârâți în acest caz sunt Guvernul României, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Farmacie

Medicamente compensate. Sursa foto: Arhiva EVZ

Medicamentul, compensat 100% pentru altă formă de boală

În prezent, medicamentul menționat beneficiază de o compensare integrală pentru tratamentul carcinomului hepatocelular. Însă nu este acoperit în totalitate pentru tipul de cancer cu care se confruntă pacientul.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății, tumorile stromale ale tractului gastrointestinal sunt încadrate într-un grup de afecțiuni maligne cunoscute sub denumirea de sarcoame ale țesuturilor moi.

Majoritatea tumorilor gastrointestinale stromale își fac debutul în regiunea stomacului sau a intestinului subțire. Dar pot afecta întreaga lungime a tractului digestiv.

Cancer

Cancer. Sursa foto: One Photo | Dreamstime.com

Modul în care reprezentanții celor patru instituții implicate în procesul legal au abordat situația este similar cu practica judiciară obișnuită în cazurile de acest gen.

În documentele depuse la dosar, aceștia au solicitat respingerea acțiunii intentate de pacientul bolnav de cancer.

Cu toate acestea, Curtea de Apel Alba Iulia a decis în favoarea solicitantului. A dispus astfel acordarea tratamentului în regim de compensare integrală, fără a impune contribuții personale.

„Dreptul la viață” al pacientului bolnav de cancer, invocat de judecător

Judecătorul a argumentat că adoptarea măsurii provizorii pentru asigurarea tratamentului medicamentos în regim de compensare 100%, „contribuie la protejarea dreptului la viață al reclamantului”.

Acest drept este recunoscut atât de Constituția României, cât și de Convenția Europeană privind Drepturile Omului și Libertățile Fundamentale.

„Ținând cont de circumstanţele concrete ale cazului, mai exact de gravitatea bolii, stadiul avansat în care se afla şi costul foarte ridicat al tratamentului, Curtea reţine că, în esenţă, dreptul invocat îl constituie dreptul la viață, drept care nu se poate realiza şi conserva în concret decât prin urmarea tratamentului prescris.

O soluţie contrară ar constitui o lezare gravă a dreptului la viaţă şi sănătate, imposibil de acceptat într-o societate ce se pretinde protectoare a unor drepturi şi libertăţi fundamentale”, a concluzionat magistratul care a judecat speța bolnavului de cancer, potrivit Adevărul.