Liderii europeni îndeamnă partidele din România să lase lupta politică deoparte şi să se concentreze pe reforme economice şi juridice.
Referendumul nu are câştigători şi toate partidele politice trebuie să lucreze acum pentru a garanta că România nu este un pierzător şi să acţioneze pentru a nu pune în pericol credibilitatea şi poziţia României în Europa, a declarat, ieri, liderul grupului europarlamentar al Socialiştilor şi Democraţilor, Hannes Swoboda. "Toată lumea din România, dar şi din restul Europei trebuie să înceteze să vorbească despre lovitură de stat. Atenţia trebuie să se concentreze pe stabilizarea economiei, îndeplinirea reformelor necesare în sistemul judiciar şi consolidarea luptei anticorupţie, nu pe disputele interne", a adăugat Swoboda. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a făcut un apel la toate forţele politice din România "de a înţelege rezultatul referendumului ca pe o şansă a unui nou început din punct de vedere politic" şi să găsească drumul spre o colaborare constructivă în interesul României şi al cetăţenilor români. Preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, şi preşedintele PPE, Wilfried Martens, au făcut apel la guvernul României să revină imediat la activitatea sa normală şi să restabilească credibilitatea României. Ei spun că referendumul pentru demiterea preşedintelui a eşuat, iar instabilitatea politică "declanşată de tentativa de a-l demite pe şeful statului trebuie să ia sfârşit". Comisia Europeană a urmărit cu atenţie desfăşurarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, în special problema ratei de participare, iar evoluţiile din România vor fi urmărite în continuare, a declarat, Frederic Vincent, purtător de cuvânt al executivului UE. Citiţi şi:
- PRESA INTERNAŢIONALĂ. "Traian Băsescu a supravieţuit referendumului"
- Traian Băsescu: "Îi asigur pe români că, odată revenit la Cotroceni, o sa încerc să generez un sentiment de împăcare în societate"
- Victor Ponta: "Guvernul va respecta decizia Curţii Constituţionale privind referendumul"