Inspectorul general școlar de la ISJ Cluj se ÎNTOARCE la ÎNCHISOARE. Nicio diplomă de BACALAUREAT nu a fost anulată de instanță

Inspectorul general școlar de la ISJ Cluj se ÎNTOARCE la ÎNCHISOARE. Nicio diplomă de BACALAUREAT nu a fost anulată de instanță

Deși a luat mită pentru a ”rezolvarea” unor lucrări de bacalaureat nicio diplomă obținută prin fraudă nu a fost anulată de instantță.

Fostul inspector general adjunct de la Inspectoratul Școlar Cluj, Peter Tunde (foto) se va întoarce la închisoare. Aceasta a fost arestată la data de 1 septembrie 2014, pentru luare de mită în formă continuată, de la mai mulți părinți care doreau ca odraselele lor să promoveze examenul de bacalaureat.

Curtea de Apel Cluj a judecat apelul înaintat de Peter Tunde, împotriva sentinței de la Tribunalul Cluj, care a decis să o condamne la doi ani și 6 luni de închisoare cu executare. În fața judecătorului de la Tribunalul Cluj, Peter Tunde a recunoscut toate acuzațiile aduse de DNA și a solicitat ca procesul să se judece în procedură simplificată, cu reducerea limitelor la o treime.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au respins apelul pe motiv că nu există alte motive pentru care Peter Tunde să nu se ducă la închisoare pentru multiplele infracțiuni de luare mită. Avocații fostului inspectorul general școlar au solicitat ca pedeapsa cu executare să fie modificată în sensul să se aplice suspendarea executării acesteia, fapt cu care judecătorii nu au fost de acord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din pedeapsa finală de doi ani și șase luni de închisoare, Peter Tunde mai trebuie să execute încă 11 luni de închisoare, deoarece de la momentul în care a fost arestată și ulterior eliberată, a petrecut perioada de timp în arest la domiciliu.

A recunoscut tot încă de la DNA

La audieri, Peter Tunde, inspector școlar din Cluj, a recunoscut în parte faptul că a primit bani la examenul de Bacalaureat din vara anului trecut. „Am pretins efectiv de la un număr de 21 de persoane suma de 21.300 de euro și a rămas la mine efectiv suma de 10.300 de euro”, a precizat Peter Tunde. Ulterior, la dosar a depus un memoriu în care susține că a luat mită doar pentru a-și ajuta fata, care s-a întors din Italia și vroia să își deschidă o mică afacere.

Regrete tardive

Peter Tunde a fost inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Cluj, vreme de aproape opt ani. În vara anului 2014, SRI a informat Ministerul Educației Naționale despre posibila implicare a ei în fraudarea Bacalaureatului. La scurt timp, ministrul Educației a emis un ordin prin care inspectorul școlar a fost revocat din comisia de supraveghere a examenului de Bacalaureat. De pe „tușă”, Peter Tunde a luat bani de la părinți și a rezolvat lucrările de Bacalaureat cu note de trecere.

„Am greșit. Da, cu toată tăria și responsabilitatea rostesc aceste cuvinte. Regret din tot sufletul acele săptămâni... când am judecat prost. Nu pot să mă rup de realitate, am greșit enorm. De atunci, în fiecare noapte am coșmaruri. Mi-e frică să adorm, mi-e frică de visele urâte pe care le am în fiecare noapte. Știu că infracțiunea comisă este de o gravitate mare... Nu neg acest lucru, îmi asum în totalitate. Dar vă rog să luați în considerare acest lucru: în vara acestui an, trei s ă p t ă m â n i m-am pierdut, am plâns la Inspectorat, colegii nu mai știau ce se întâmplă cu mine, tot mă întrebau ce am pățit. Mă zbăteam, fiindcă EU-ul din mine spunea să nu mai fac”, scrie Peter Tunde în memoriu.

Bani pentru fiica șomeră

Peter Tunde s-a justificat în memoriul trimis judecătorului că a luat banii pentru a-și susține fiica, întoarsă în țară după opt ani de exil în Italia - unde nu și-a găsit de lucru, pentru a-și deschide o mică afacere. Apoi, mai susține fostul inspector, totul a început din senin. „Tentația a fost foarte mare. M-au căutat cunoștințe pentru diferite intervenții. La început am refuzat, însă acasă m-a așteptat fiica mea. Ce să fac? Cum să procedez? Nu, nu-i voie să mă gândesc la asemenea fapte. Regret din tot sufletul ce-am făcut: 32 de ani de carieră se șterg dintr-o dată, în trei săptămâni de greșeală”.

Pe alocuri patetică, Peter Tunde mai afirmă că și-a petrecut tot timpul în slujba învățământului românesc și că și-a neglijat familia. „Eram singură dintre toți inspectorii școlari generali adjuncți din țară care n-a fost schimbat, de-a lungul anilor. Îmi plăcea ce făceam, le-am pretins mult și colegilor inspectori, tot îmi spuneau «șefa dragă, mai lasă-ne cu ideile tale crețe, stai mai mult cu Paul», soțul meu, «și nu ne cere atâtea inspecții fiindcă avem și noi o viață de familie ». Da, într-adevăr, mă gândeam doar la muncă, familia era pe locul doi”.

Deși este acuzată că a fraudat examenul de Bacalaureat, inculpata Peter Tunde susține că nu a dat mită la profesorii corectori. „... am încercat... n-am șantajat, n-am amenințat pe nimeni, nu i-am inclus pe colegii inspectori... doar i-am rugat pe corectori să fie mai atenți la unele lucrări, fără să le cer ulterior socoteală. Am încercat doar să intervin, fără să insist. Unii m-au refuzat, alții au fost mai atenți, doar din respect”.