Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se va deplasa personal, luni, la Teheran, în timp ce o reuniune a comisiei mixte privind acordul nuclear cu Iranul (JCPOA) este prevăzută la 1 septembrie.
O deplasare în persoană pentru a arăta importanța discuțiilor. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, va vizita personal Teheranul, luni, pentru „întâlniri cu autoritățile iraniene”.
O vizită care va avea loc înainte de o reuniune a Comitetului mixt pentru Acordul nuclear iranian (JCPOA) la 1 septembrie, convocată în urma unui schimb tensionat între americani și europeni la ONU.
Această vizită va fi prima în Republica Islamică a lui Rafael Mariano Grossi, de la sosirea sa în fruntea organizației international, în decembrie anul trecut. El dorește să discute cu Iranul „posibilitatea inspectorilor AIEA să acceseze locurile în care doresc să meargă”, a informat AIEA.
Ofensiva Statelor Unite
În luna iunie, președintele iranian, Hassan Rouhani a pus sub semnul întrebării independența AIEA după adoptarea de către acest organism a ONU a unei rezoluții care condemnă Iranul pentru refuzul său de a permite inspecția a două situri suspecte , o premieră din 2012.
Această rezoluție, prezentată de Paris, Londra și Berlin, a solicitat Republicii Islamice să permită AIEA să acceseze aceste situri pentru a stabili dacă Iranul a desfășurat sau nu activități nucleare nedeclarate în acele locații, așa cum s-a raportat la începutul anului 2000.
Comisia mixtă pentru acordul nuclear iranian, prezidată de Uniunea Europeană (UE), va reuni reprezentanți din China, Franța, Germania, Rusia, Regatul Unit și Iran la începutul lunii septembrie.
Anunțată vineri, această întâlnire va avea loc după refuzul de către alte mari puteri de a activa joi, la ONU, la cererea SUA, a unei procedure de restasbilire a sancțiunilor international împotriva Iranului.
Washingtonul s-a retras din acordul internațional privind energia nucleară iraniană, iar majoritatea altor țări contestă legal capacitatea americanilor de a revendica statutul de „participant” în acordul de la Viena din 2015, după cum au făcut-o joi.
Tonul a crescut joi la ONU, șeful diplomației americane Mike Pompeo mergând până acolo încât să acuze Franța, Regatul Unit și Germania că au „ales să se alinieze cu ayatollahii” aflați la putere în Republica Islamică, scrie 20 Minutes.
Statele Unite au cerut ONU joi, în mod oficial, iniţierea unei proceduri controversate şi cu rezultat incert prin care să se restabilească sancţiunile internaţionale împotriva Iranului, pe care îl acuză că a încălcat acordul nuclear din 2015, scrie Agerpres.
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a „notificat Consiliului de Securitate” o „nerespectare semnificativă din partea Iranului a angajamentelor sale” din documentul menit să împiedice Teheran să se doteze cu bomba atomică, potrivit unei scrisori obţinute de France Presse.
Deoarece preşedintele Donald Trump a retras SUA din acest acord internaţional în 2018, dreptul Washingtonului de a revendica acest statut este contestat de majoritatea celorlalţi membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv de aliaţii săi europeni.
Într-un memoriu trimis mass-media, Departamentul de Stat al SUA a asigurat că acţiunea sa este justificată.