Cazul românilor ARESTAȚI în Qatar. Șeful ITM, Dantes Nicolae Bratu:„Atenție la firmele de plasare!”

Cazul românilor ARESTAȚI în Qatar. Șeful ITM, Dantes Nicolae Bratu:„Atenție la firmele de plasare!”

În urma arestării în Qatar a unui grup de zece muncitori români, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, șeful Inspecției Muncii, atrage atenția românilor care vor să muncească în străinătate să fie atenți la firmele de plasare și să aibă un contract de muncă tradus în limba română. Inspecţia Muncii informează că, săptămâna trecută, a aplicat amenzi în valoare totală de 1.344.200 de lei, adică 300.044 de euro

Prima reacție oficială din partea Inspecției Muncii, după arestarea celor zece muncitori români, aflați la muncă în Qatar, a fost a șefului acestei instituții, inspector general de stat Dantes Nicolae Bratu. „Semnale recente din mass media, legate de problemele pe care un grup de zece muncitori români care lucrau în Qatar le-au întâmpinat, ne determină să îi sfătuim pe toți cei care vor să muncească în străinătate să se informeze cu privire la firmele de plasare, să nu accepte mijlocirea unor persoane fizice și să se asigure că au un contract individual de muncă tradus în limba română, semnat cu angajatorul.”, a precizat șeful Inspecției Muncii.

De asemenea, Danteș Nicolae Bratu le cere românilor care pleacă la muncă în străijnătate să consulte paginile web ale inspectoratelor teritoriale de muncă pentru a se asigura că firmele de profil figurează pe listele din fiecare județ.

Așa cum reiese dintr-un comunicat remis presei de către deputatul pentru Diaspora Ovidiu Alexandru Raetchi, cei 10 muncitori români arestați, vinerea trecută, în Qatar, după izbucnirea unui conflict de muncă, în urma neachitării salariilor de către angajator. Românii au fost eliberați duminică dimineața, fiind asistați în acest sens de către ambasadorul României.

Totuși, situația lor este dificila, deoarece angajatorul solicită reluarea lucrului - ceea ce lucrătorii români refuză după amenințările la care au fost supuși și după două nopți de arest abuziv. „Având în vedere faptul că o nouă arestare poate fi solicitata oricând, cetățenii români se află în acest moment în ambasada României, solicitând protecție.”, a precizat Ovidiu Alexandru Raetchi.

Deputatul mai arată că lucrătorii români s-au plâns că angajatorul, Mohamed Atwa, nu se află la primul conflict de muncă cu muncitori pe care îi aduce din România, fiind cunoscute alte zeci de cazuri de gen despre care comunitatea românesca din Qatar poate oferi detalii. O anchetă va fi solicitată în acest sens, pentru a elucida legalitatea contractelor utilizate de angajator. 

Inspecția Muncii a transmis că, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost  efectuate, în perioada  19 – 23  ianuarie 2015, mai multe controale în urma cărora au fost depistate 104 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea 35 erau din județul Constanța și 18 din județul Argeș.

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 968.700 de lei. Dintre acestea,  610.000 de lei au fost date pentru munca la negru iar 26 de persoane au fost sancționate pentru că au acceptat să muncească fără încheierea unui contract individual de muncă, informează Inspecția Muncii..

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat  amenzi în valoare de 375.500 de lei. Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au dispus oprirrea din funcţiune a unui echipament la un angajator din județul Neamț, pentru a fi prevenite posibile accidente.

Inspectorii de muncă au dispus la nivel național 4.744 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate în domeniile: relații de muncă și sănătate, securitate în muncă.

Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 47 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 22 au fost comunicate de Inspectoratul teritorial de muncă al  municipiului București.