Insomnia poate fi tratată cu ajutorul unor alimente. Cele mai eficiente somnifere naturale

Sursa foto: Dreamstime.com

Insomnia frecventă poate cauza o serie de probleme cum ar fi oboseala cronică, capacitate redusă de concentrare și epuizare. Pe termen lung, netratată, această problemă poate cauza boli cardiovasculare sau obezitate. Pentru a trata insomnia, poți apela la o serie de somnifere naturale. Adormi în doar câteva minute, iar somnul îți va fi neîntrerupt.

Din ce în ce mai multe persoane se plâng de probleme cu somnul. Insomnia apare de cele mai multe ori pe fond psihologic, însă poate fi cauzată și de alte probleme de sănătate. Problemele cu somnul pot apărea și la persoanele care suferă de anxietate sau sunt în depresie.

Potrivit studiilor, femeile sunt mai predispuse la insomnii, una dintre cauze fiind schimbările hormonale prin care ele trec în perioada ciclului menstrual, la menopauză sau în timpul sarcinii.

Simptomele insomniei:

  • dificultate în a adormi, chiar și atunci când ești obosit;
  • frecvente treziri în timpul nopții și dificultate în a readormi;
  • oboseală, în ciuda multor ore de somn;
  • trezitul în zorii zilei frecvent;
  • stări de somnolență pe tot parcursul zilei;
  • dificultate în a te concentra la activitățile casnice sau profesionale.

Insomnia, tratată prin remedii naturale

Melatonina

Este un hormon produs de corpul nostru în mod natural, rolul său fiind de a semnala creierul că organismul are nevoie de somn. Nivelul hormonului crește seara și scade dimineața, în mod natural. Atunci când el nu se eliberează în mod natural, poți apela la suplimentele de melatonină. Studiile au demonstrat că melatonina reduce timpul pentru a adormi și crește durata somnului.

Dacă nu dorești să iei suplimente și preferi ceva mai natural, melatonina se găsește în cantități mai mari în ghimbir, nuci, banane, ceapă, sparanghel, ananas, orez brun sau ovăz.

Rădăcină de valeriană

Această plantă este folosită în medicină pentru a trata anxietatea, depresia sau simptomele menopauzei. Are proprietăți și în ceea ce privește stimularea somnului. Studiile au arătat că femeile la menopauză sau cele aflate la postmenopauză și-au îmbunătățit calitatea somnului după ce au consumat rădăcini de valeriană.

Vechile cărți de medicină spun că o cantitatea cuprinsă între 300 și 900 mg de valeriană, luată înainte de culcare, poate îmbunătăți calitatea somnului. Este un somnifer natural cu efecte secundare minore în cazul consumului pe timp îndelungat.

Tratează insomnia cu floarea pasiunii

Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că, în cazul florii pasiuni, este important modul în care aceasta este administrată. Participanții care au băut o cană de ceai înainte cu o oră de culcare, timp de o săptămână, nu au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește somnul.

Cercetătorii au efectuat un alt studiu, însă de data aceasta cu extract de floarea pasiunii. După două săptămâni de administrare, persoanele participante au experimentat îmbunătățiri semnificative ale timpului total de somn și timpul până la adormire.

Magneziu

Este un mineral cunoscut pentru efectele sale în buna funcționare a creierului și sănătății minții. Ajută la calmarea atât a corpului cât și a minții, facilitând somnul. Studiile arată că tulburările de somn și insomnia pot apărea din cauza nivelului scăzut de magneziu din corp.

În topul alimentelor bogate în magneziu se numără spanacul, varza verde, ardeiul verde, fisticul, migdalele, semințele de dovleac, mărar, busuioc și coriandru. Carnea de curcan și cea de pui sunt surse bogate de magneziu, la fel ca și peștele.