Insolvența - un ‘’rău’’ necesar pentru afacerile din ‘’zodia cancerului’’ Coronavirus

Insolvența - un ‘’rău’’ necesar pentru afacerile din ‘’zodia cancerului’’ Coronavirus

Fără a bagateliza importanța eșalonării și a restructurării în viața economică a unei firme, în contextul creat de epidemia de Coronavirus, primele rămân doar măsuri paliative, ‘’doctorii’’ restructurărilor recomandând operarea de plin drept a instituției juridice a insolvenței, singura în masură să ofere o șansă reală ‘’pacientului’’ (firma).

Procedura insolvenței este caracterizată de un grad înalt de complexitate, generat de variabilele economice, juridice și manageriale implicate, precum și de dezideratul celerității, iar analiza încadrării în ipotezele acesteia presupune o cerecetare amănunțită. Insolvența este o materie specială, cu destule constrângeri legale sub aspect managerial, dar care îşi propune să ofere o şansă de redresare societății debitoare. Ca o scurtă paranteză, recomandăm apelarea la mandatul ad-hoc și la concordatul preventiv, ca proceduri de sine stătătoare de prevenire a insolvenței. De exemplu, în multe cazuri ușoare, mandatul ad-hoc se poate dovedi un instrument de lucru deosebit de util la care societățile pot apela, prin care pot obține contracte mai puțin oneroase de la partenerii lor comerciali (scadențe mai mari, reduceri comerciale consistente), fără să fie în mod necesar nevoie de haircut/remitere parțială de datorie, ca în cazul insolvenței.

NB: Societățile româneşti trebuie să fie pregătite să facă față provocărilor actuale, mai ales că, în urma unui studiu recent, cca 300.000 de firme din România sunt în situatie cu risc mare de insolvență din cauza pandemiei Covid-19!

Ce trebuie să ştie administratorii afacerilor cu risc de insolvență?

În primul rând, insolvența nu este un stigmat, ci o procedură legală stringentă în toate țările membre ale UE (a se vedea Directiva UE privind restructurarea şi insolvența), iar faptul că însuşi organul fiscal poate atrage răspunderea patrimonială personală în caz de întârziere a deschiderii ei este doar un argument în plus (de asemenea, există şi măsuri punitive instituite de Codul penal, pentru acelaşi motiv). Deschiderea procedurii insolvenței este o decizie dificilă de management, poate şi din cauza părerilor preconcepute, dar, dacă se doreşte acordarea unei şanse reale de salvare societăților, este singura care se impune, în urma unui proces decizional judicios şi ‘’chirurgical’’.

Ne puteți urmări și pe Google News