Insolația la animale. Cum le oferim primul ajutor

Insolația la animale. Cum le oferim primul ajutor Sursa foto: freepik.com

Insolația la animale este o afecțiune gravă. Ea apare atunci când un animal este expus la temperaturi ridicate pentru o perioadă îndelungată, fără posibilitatea de a se răcori. Simptomele și primul ajutor pentru animalele care suferă de insolație sunt esențiale pentru a preveni complicațiile severe. În cazul în care simptomele persistă, mergeți cu câinele sau pisica la medical veterinar.

Insolația la animale. Care sunt simptomele

Atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate, animalele au tendința de a se supraîncălzi. Câinii și pisicile nu își pot elibera căldura la fel de eficient ca și oamenii. Din acest motiv, trebuie să cunoști care sunt simptomele pentru insolația la animale și ce poți face pentru a le ajuta. Cele mai comune simptome sunt:

  • Respirație rapidă și greoaie;
  • Salivare excesivă;
  • Slăbiciune și letargie;
  • Gingii roșii sau palide;
  • Vărsături și diaree;
  • Temperatură corporală de peste 39,5 °C;
  • Tremurături sau convulsii;
  • Colaps sau pierderea cunoștinței.
Insolația la animale. Simptome

Sursa foto: freepik.com

Primul ajutor pentru animalele afectate de insolație

Imediat ce observați simptomele enumerate anterior pentru insolația la animale, mutați câinele sau pisica într-un loc răcoros și umbros. Acesta este primul pas pentru a scădea temperatura corpului. Apoi oferiți apă rece, dar nu foarte rece, pentru a evita șocul termic. Lăsați animalul să bea apă încet, fără a-l forța.

La fel ca și în cazul oamenilor, atunci când animalele au insolație, corpul trebuie răcit treptat. Folosiți prosoape umede sau cârpe înmuiate în apă rece și aplicați-le pe corpul animalului, în special pe cap, gât, subrațe și zona inghinală. Puteți folosi și un ventilator sau aer condiționat pentru a ajuta la evaporarea apei și răcirea animalului. Evitați folosirea gheții sau a apei foarte reci. Acestea pot provoca vasoconstricție și pot încetini procesul de răcire internă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă aveți un termometru, măsurați temperatura rectală a animalului. Când temperatura scade la aproximativ 39°C, opriți procesul de răcire intensivă pentru a preveni hipotermia. Chiar dacă animalul pare să se simtă mai bine, este esențial să contactați un veterinar cât mai curând posibil. Insolația la animale poate provoca daune interne care necesită tratament de specialitate.

Câini pe plajă

Sursa foto: freepik.com

Cum prevenim insolația la animale

Prevenția este mereu cea mai bună variantă. Persoanele care au animale de companie în curte trebuie să se asigure că acestea au în permanență acces la umbră. În zilele caniculare, este important ca animalul să aibă apă proaspătă și rece. Pentru a proteja cât mai mult câinele sau pisica, încercați să limitați exercițiile și plimbările în timpul orelor de vârf ale zilei. La fel ca și oamenii, animalele nu trebuie să stea la soare în intervalul 10:00 – 16:00.

Pentru a evita insolația la animale, în zilele caniculare evitați să lăsați câinele sau pisica în mașină. Temperatura într-o mașină parcată poate crește rapid la niveluri periculoase, chiar și în zilele mai răcoroase. Animalele cu blană groasă, cele în vârstă, cele foarte tinere și cele cu probleme de sănătate sunt mai susceptibile la insolație, potrivit tierarzt-karlsruhe-durlach.de .

Revista presei