Cum afli că urmează să leșini de la căldură. Detaliile ce pot salva vieți

Cum afli că urmează să leșini de la căldură. Detaliile ce pot salva vieți Caniculă. Sursa foto: Freepik

Cum afli că urmează să leșini de la căldură. România se află de câteva zile sub o cupolă de foc. Mai multe regiuni din țară s-au aflat în weekend sub avertizare Cod roșu de caniculă, iar meteorologii au anunțat că temperaturile extrem de ridicate se vor menține și în zilele următoare.

Sute de români răpuși de căldură au cerut ajutor la 112. Medicii trag un semnal de alarmă și recomandă ca în aceste zile să fim atenți la semnalele corpului nostru pentru a putea acționa înainte de a ni se face rău.

Organismul uman „anunță” când nu mai face față la căldură

Zilele acestea avem de înfruntat cele peste 40 de grade la umbră. În marile orașe, aerul este aproape irespirabil, iar meteorologii au anunțat că trebuie să ne pregătim pentru zilele următoare care se anunță la fel de fierbinți.

Specialiștii ne recomandă să fim atenți la semnalele corpului nostru când este expus la temperaturi ridicate. Atunci când nu mai face față, organismul „transmite” anumite „mesaje”, pe care dacă le înțelegem și acționăm la timp evităm să ni se facă rău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre toate, primul semn la care trebuie să fim atenți și nu trebuie ignorat este starea de sete.

Semne că suferim de căldură

Organismul nostru cere apă, iar momentul nu trebuie amânat, în caz contrar intervine deshidratarea. Corpul transmite semnale că ceva nu este în regulă. Trebuie să ne sesizăm imediat când simțim gura, limba sau buzele uscate. Totodată, specialiștii spun că trebuie să fim atenți dacă:

  • scade cantitatea și frecvența urinării
  • urina este de culoare închisă și are un miros puternic
  • ne simțim mai obosiți, slăbiți sau amețiți sau dacă avem dureri de cap
  • dacă pielea devine uscată, palidă sau rece este un semnal că organismul suferă
  • la fel dacă transmirăm abundent
  • pulsul rapid sau slab, respirație rapidă și superficială, toate acestea sunt semnale că corpului nostru nu îi este bine
  • greața, voma sau diareea, crampele musculare sau febra ușoară sunt alte semnale că trebuie să ne ajutăm corpul.

Atenție la insolație!

Insolația este cea mai severă formă pe care o cunoaște organismul nostru din cauza căldurii excesive. Aceasta intervine când mecanismele de termoreglare ale corpului sunt depășite.

Lipsa transpirației, respirația dificilă și profundă, pielea uscată, roșie sau fierbinte, precum și grața, voma diareea sunt printre cele  mai comune simptome ale insolației pe care nu trebuie să le ignorăm. Acestea se pot agrava cu convulsii, pierderea conștienței, și chiar comă.

Cum putem să ne ajutăm

Pentru a preveni apariția acestor complicații ale căldurii, care pot fi severe și chiar fatale este imperios respectarea unor regli simple dar vitale. Sfatul specialiștilor este să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi, să evităm băuturile alcoolice, cofeinizate sau zaharoase. Pielea trebuie, de asemenea, hidratată  cu loțiuni sau creme emoliente. Este esențială ținuta. Hainele în zilele caniculare trebuie să fie de culoare deschisă și lejere, iar capul trebuie acoperit cu o pălărie, iar ochii cu ochelari de soare, atrag atenția specialiștii.

Poate una dintre cele mai importante reguli este evitarea expunerii la soare în intervalul 11 și 17. Rămânerea unui spațiu bine ventilat este cea mai bună alegere în zilele caniculare. Dieta trebuie să fie ușoară cu multe fructe și legume proaspete.