Înșelătorie la ATM. Poți rămâne cu contul gol în doar câteva secunde

Înșelătorie la ATM. Poți rămâne cu contul gol în doar câteva secunde Sursă foto: Unsplash

În era digitalizării, criminalitatea informatică devine din ce în ce mai sofisticată, iar infractorii găsesc noi metode. Una dintre aceste metode este folosirea chitanțelor emise de bancomatele automate (ATM). Mulți cetățeni subestimează riscurile asociate cu aceste chitanțe, tratându-le ca pe niște simple hârtii fără valoare. În realitate, această practică poate deschide ușa pentru diverse infracțiuni financiare.

Ce informații conțin chitanțele de la ATM și de ce sunt periculoase

La finalul unei retrageri de numerar sau a unei alte tranzacții la ATM, mașina emite de obicei o chitanță. În timp ce unii oameni optează să nu primească aceste chitanțe, alții le acceptă și le aruncă în apropierea bancomatului sau în primul coș de gunoi. Această practică aparent inofensivă poate fi periculoasă deoarece chitanțele pot conține date sensibile.

Deși nu este afișat întregul număr al cardului, ultimele cifre pot fi combinate cu alte informații pentru a identifica un cont sau un titular. Tot pe aceste chitanțe se pot găsi informații despre soldul contului. Astfel de detalii oferă infractorilor o idee despre resursele financiare ale unei persoane, ceea ce poate face victima mai atrăgătoare pentru fraudele ulterioare. O altă informație pe care infractorii o pot obține este suma retrasă. Acest detaliu poate indica obiceiurile financiare ale unei persoane, ceea ce poate fi util pentru planificarea unor fraude viitoare.

Înșelătorie cu chitanța de la ATM

Sursa foto: Freepik.com

Infractorii se folosesc de informațiile care pot părea banale

Chitanțele de la ATM pot părea inofensive la prima vedere. Cu toate acestea, ele pot deveni o armă în mâinile celor care știu să le exploateze. Există mai multe moduri în care infractorii pot utiliza aceste informații. În primul rând vorbim despre furtul de identitate parțial. Chitanțele nu conțin întregul număr al cardului, însă ultimele cifre pot fi suficiente pentru a începe un proces de furt de identitate. În combinație cu alte date personale, infractorii pot încerca să acceseze conturi bancare, să comită fraude sau să își creeze profile false.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu informațiile de pe chitanță, infractorii pot construi un profil al victimei. De exemplu, aceștia pot trimite e-mailuri sau mesaje care par autentice, referindu-se la tranzacțiile efectuate pentru a induce în eroare victima. În acest mod ei obțin mai multe informații personale, precum parola contului sau datele complete ale cardului.

Simplul fapt că cineva a aruncat o chitanță emisă de ATM fără a o distruge poate indica infractorilor că acea persoană nu este atentă la siguranța datelor sale financiare. Astfel de acțiuni pot duce la alte metode de fraudă, cum ar fi atacuri direct pe conturile victimei sau chiar furtul fizic al cardului.

card credit

Sursa foto: Dreamstime

Cum ne protejăm când retragem bani de la ATM

Există câteva măsuri simple și eficiente pe care fiecare persoană le poate adopta pentru a evita să devină o victimă a infracțiunilor care implică chitanțele de la bancomat. În loc să le aruncați pur și simplu, este recomandat să le distrugeți înainte. Tocarea sau ruperea chitanțelor în bucăți mici face ca informațiile să fie imposibil de recuperat.

În cazul în care nu aveți nevoie de chitanță, puteți alege la ATM opțiunea de a refuza emiterea ei. Acest lucru minimizează riscul de a lăsa informații sensibile expuse. De asemenea, verificarea frecventă a contului bancar pentru tranzacții suspecte este o măsură proactivă. În acest mod puteți fi alertat în cazul unei tentative de fraudă.

Importantă este și educația financiară. Informarea despre riscurile asociate cu manipularea datelor bancare și sensibilizarea cu privire la modul în care infractorii exploatează aceste vulnerabilități sunt esențiale pentru a preveni fraudele, potrivit publicației La Nación.